Cunoaste lumea

Noutăți

Beppu – Orașul care fierbe, la propriu

  •  
  •  
  •  

Insula japoneza Kyushu este una dintre cele mai active zone geotermale din lume datorită vulcanului Mt’Aso. Beppu, cel mai important oraș al insulei, a fost fondat în 1924, iar numele este dat de cele opt izvoare geotermale, dintre care 6 sunt situate în cartierul Kannawa, iar alte două în cartierul Shibaseki. Micuțul oraș are în total 2.900 guri de aerisire, pe unde, zilnic,130.000 de tone de apă fierbinte și aburii se ridică, ceea ce fac ca întreaga așezare să pară cuprinsă de un imens fum.

La aceste izvoare termale temperaturile medii sunt cuprinse între 50-99.5°Celsius, iar în afară de turism, acestea joacă un rol extrem de important în viața de zi cu zi a locuitorilor orașului. Aburul degajat fiind utilizat pentru a încălzi apa care este mai apoi livrată prin conducte către locuințe și întreprinderi.

beppu8

Cel mai spectaculos izvor termal din Beppu este Chinoike Jigoku sau „iazul de sânge „. Culoarea sa portocalie provine din prezența oxidului de fier și a celui de magneziu iar temperatura apei este de 80° Celsius. Un alt loc cu adevărat magnific este și Umi Jigoku sau „iadul de mare”. Aici, izvorul termal are o culoare asemănătoare mărilor, asta datorită cobaltului prezent în cantități extrem de însemnate, și deși ar putea părea prielnic pentru o baie fierbinte, nu este deloc așa; peisajul este într-adevăr minunat, însă temperatura apei este de 98° Celsius.

oras22 beppu beppu2 beppu3 beppu4

În afară de izvoarele termale, zona atrage foarte mulți turiști, anual, și datorită maimuțelor care trăiesc în parcul special amenajat pentru ele, la poalele muntelui Takasaki, aflat la 6 km de Beppu. Cele 1500 de animale sunt hrănite la intervale regulate de timp pentru a nu părăsi parcul și a ajunge în oraș în căutare de hrană, unde ar risca să fie omorâte de fermierii cărora le-ar distruge recoltele.

maimute

sursa:edition.cnn.com/

sursa: amusingplanet.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii