Noutăți

Bazinul Argyre – locul de pe Marte unde oamenii de știință pariază că vom găsi indicii ale prezenței vieții

Dacă ne dorim să găsim dovezi ale existenței vieții pe planeta roșie, fie ele și din timpuri străvechi, astrofiziienii susțin că ar trebui să ne îndreptăm atenția către un singur loc de pe Marte, bazinul Argyre, aflat în emisfera sudică. Potrivit acestora, aici este „zona zero”, locul pe care roverele trimise în diferitele misiuni spațiale ar trebui să-l exploreze.

teren pe marte

“Argyre prezintă anumite caracteristici ale peisajului extrem de promițătoare din punct de vedere astrobiological. Se pare că aici sunt numeroase depozite hidrotermale, gheţari şi depozite glaciare extrem de vechi. Bazinul se întinde pe o distanță de 1,7 km, fiind foarte ușor de explorat de viitoarele misiuni spațiale care vor avea ca scop identificarea posibilelor dovezi ale prezenței vieții pe Marte, în trecutul îndepărtat”, a declarat cercetătorul Alberto Fairén.

planeta rosie

De ce este bazinul Argyre atât de special? Ei bine, Marte a avut în trecut, o atmosferă care-l proteja de radiații, precum și o mulțime de izvoare cu apă curgătoare, două caracteristici care ar fi putut face planeta locuibilă de anumite forme de viață. Bazinul s-ar fi format, conform ipotezelor, în urmă cu aproximativ 4 miliarde de ani când locul ar fi fost lovit de un obiect cosmic, cel mai probabil, asteroid. Impcatul ar fi declanșat activitatea hidrotermală din apropierea Argyre și implicit apariția formelor de viață.

Treptat, atmosfera planetei s-ar fi deteriorat, cauza principală fiind vânturile solare. Planeta a secat, mediul devenind unul ostil vieții, însă indicii ale prezenței ei încă ar putea exista.

sursa: sciencealert.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

2 Comments on Bazinul Argyre – locul de pe Marte unde oamenii de știință pariază că vom găsi indicii ale prezenței vieții

  1. “Treptat, atmosfera planetei s-ar fi deteriorat, cauza principală fiind vânturile solare. Planeta a secat, mediul devenind unul ostil vieții, însă indicii ale prezenței ei încă ar putea exista.”

    Ipoteza este de fapt certitudinea viitorului pământului

    • Eu as lua-o invers, cu originea: “lovit de un obiect cosmic, cel mai probabil, asteroid. Impcatul ar fi declanșat activitatea hidrotermală din apropierea Argyre și implicit apariția formelor de viață.” Cat de absurd este, lovesti 2 bolovani si pac apare apa si viata, ce convenabil si aiuritor 🙂

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii