AIM radionica curs online

Noutăți

„Băutura zeilor” – cele mai vechi dovezi ale producerii vinului provin de acum 8.000 de ani. Unde s-a băut prima dată VIN pe planeta noastră?

Potrivit unui studiu publicat în jurnalul Proceeding al Academiei Naționale de Științe a SUA (PNAS), pe teritoriul Georgiei de astăzi au fost găsite este cele mai vechi dovezi ale faptului că, în urmă cu 8.000 de ani, aici se cultiva vița de vie pentru a se produce vin. Fragmentele ceramice la care facem referire provin din două situri neolitice denumite Gadachrili Gora și Shulaveris Gora; acestea sunt situate la aproximativ 50 de kilometri sud de Tbilisi, capitala georgiană.

Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto, Canada, în colaborare cu Muzeul Național al Georgiei, au colectat fragmente de la opt borcane mari de ceramică, resturile găsite în interiorul lor fiind analizate de cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania. Rezultatele analizei au evidențiat rămășițe ale acidului tartric, unul dintre indicatorii-cheie ai strugurilor și vinului, precum și alte substanțe legate de “Băutura zeilor”.

“Credem că aceasta este cea mai veche dovadă a cultivării viței de vie pentru producerea vinului. Georgia modernă găzduiește peste 500 de soiuri numai pentru vin, sugerând că strugurii au fost cultivați și încrucișați în regiune de foarte mult timp”, a declarat Stephen Batiuk, un asociat senior în cadrul departamentului civilizațiilor din Orientul Apropiat și Orientul Mijlociu.

Până în prezent, cele mai vechi dovezi ale producerii de vin provin din câmpiile Hajji Firuz Tepe, situate la nord-vest de Munții Zagros din Iran. Acestea au o vechime de aproximativ 7.000 de ani.

Este interesant de menționat că, la rândul lor, oamenii culturii Cucuteni, cultură care s-a dezvoltat și pe teritoriul României de astăzi, cultivau vița de vie în urmă cu 6.000-7.000 de ani.

sursa: https://www.ancient-code.com/bottoms-experts-find-oldest-wine-world-produced-8000-years-ago-georgia/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on „Băutura zeilor” – cele mai vechi dovezi ale producerii vinului provin de acum 8.000 de ani. Unde s-a băut prima dată VIN pe planeta noastră?

  1. In Romania se cultiva soiul “negru de Dragasani” rezultat din negru vartos si soiul georgian “saperavi”!-omologat in 1993.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii