Noutăți

Barajul Hover – una dintre cele mai importante construcții ale secolului al-XX-lea

  •  
  •  
  •  

La 30 septembrie 1935, în fața a peste 10.000 de oameni și pe o căldură insuportabilă și pentru deșertul Nevada, președintele Franklin Roosevelt inaugura ceea ce era să fie la acea vreme cel mai mare baraj din lume. Situat la granița dintre Nevada și Arizona, la 30 de mile sud-est de Las Vegas, Barajul Hoover este și astăzi una dintre cele mai interesante construcții ale lumii moderne. Are o lungime de 379 metri și o înălțime de 221 metri, iar partea sa superioară este străbătută de o șosea lată de 5 metri care unește cele două state americane.

Barajul, situat la capătul râului Colorado, este capabil să rețină, prin lacul creat artificial, peste 1.200.000 de milioane de litri de apă. Lacul se întinde pe o suprafață de aproximativ 400 km (248 mile), și oferă acces la apă potabilă milioanelor de oameni din Nevada, Arizona, California și Mexic. Lacul Mead era, de asemenea, un loc de agrement frecventat zilnic de sute de mii de turiști dornici de a-și petrece o zi plimbându-se cu barca, făcând înot sau pur și simplu pescuind.

672185-Hoover-Dam Hoover_Dam,_Colorado_River

Zona a fost atât de populară în trecut încât a fost desemnată cel mai bun loc de petrecere a vacanței de pe continentul american, astă până prin anii 1964. Astăzi, ca urmare a unei secete din bazinul râului Colorado, nivelul lacului a scăzut extrem de mult, iar ceea ce era cândva atracția numărul 1 a Americii, a devenit doar un loc de tranzit, vizitatorii zăbovind doar pentru câteva ore.

Un alt lucru inedit la Barajul Hoover, pentru care au lucrat în total 21.000 de oameni, o medie de 3.500 în fiecare zi, sunt clauze din contractul contractantului. Acesta trebuia să acorde prioritate spre angajare veteranilor de război americani, angajarea de muncitori chinezi, mongoli sau afro-americani, în ciuda declarațiilor oficialilor de la Casa Albă de la acea vreme, fiind una nesemnificativă. Inclusiv nativii americani au avut probleme la angajare, un număr mic primit fiind direcționat ca responsabil de cele mai periculoase părți ale proiectului, cum ar fi îndepărtarea de stânci de pe pereții canionului.

History_Kaiser_Builds_Hoover_Dam_and_Warships_45407_SF_HD_still_624x352 Hoover_sm

 

sursa: history.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu

 


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on Barajul Hover – una dintre cele mai importante construcții ale secolului al-XX-lea

  1. cetățeanul tulburat // 17 mai 2016 at 18:09 // Răspunde

    Odată cu începerea lucrărilor, a apărut primul cazinou și prima casă cu femei ușoare, muncitorii trebuiau păcăliți cumva, să rămână fără bani, gangsterii din vremea respectivă vânau locurile în care se lucra nonstop iar muncitorii erau plătiți bine … Dacă nu era barajul, Las Vegas rămânea un loc nesemnificativ în deșert…O oază de verdeață, practic mexicanii l-au numit așa: Pajiștile

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii