Noutăți

Balenă de 20 m salvată în Chile. Fotografia zilei

O balenă albastră de 20 de metri lungime care a naufragiat pe o plajă din nordul Chile,  a fost salvată de voluntari și specialiști. Aceasta a fost remorcată înapoi în apele adânci într-o operațiune de salvare coordonată de forțele marine. Balena a fost blocată pe plaja El Colorado aproape de Iquique, situată la aproximativ 1,850 km (1150 mile) nord de Santiago, și a fost gasită de pescari, care au alertat imediat autoritățile. După un proces lung și cu ajutorul publicului, balena a fost remorcată în mare și lansată în larg.

potd-whale_3537350kFotgrafia de mai sus, a fost aleasă la data de 30 decembrie 2015,  drept FOTOGRAFIA ZILEI de ziarul Telegraph din Marea Britanie.

Balena albastră este un mamifer marin din subordinul balenelor cu fanoane (Mysticeti). Cu o lungime de 30 m și cu o masă corporală de peste 170 tone, este cel mai mare animal cunoscut că ar fi existat vreodată.

Lung și zvelt, corpul balenei albastre poate avea tente diferite de gri-albăstrui pe partea dorsală. Există cel puțin trei subspecii distincte: B. m. musculus în Atlanticul de Nord și Pacificul de Nord, B. m. intermedia în Oceanul Antarctic și B. m. brevicauda (denumită și balena albastră pigmeu) găsită în Oceanul Indian și în Pacificul de Sud. B. m. indica, din Oceanul Indian, ar putea fi o altă subspecie. Ca și în cazul celorlalte balene, hrana sa o constituie, aproape exclusiv, mici crustacei denumiți krill.

Până la începutul secolului al XX-lea balenele albastre erau abundente în aproape toate oceanele de pe Pământ. Vânătorii de balene le-au vânat timp de peste o sută de ani până au ajuns aproape de dispariție, și au fost protejate de comunitatea internațională în 1966. Un raport din 2002 estima că mai există între 5.000 și 12.000 de balene albastre în toată lumea, aflate în cel puțin cinci grupuri. Cercetări mai recente asupra subspeciei pigmeu sugerează că cifrele sunt o subestimare. Înainte de epoca vânătorii, cele mai mari populații se găseau în Antarctica și numărau circa 239.000 indivizi (între 202.000 și 311.000). Mai există două concentrații mult mai mici (de circa 2.000) în grupurile din Pacificul de Nord, Antarctica și Oceanul Indian. Alte două grupuri există în Atlanticul de Nord și cel puțin două în emisfera sudică. (wikipedia)

whale-jumpingreportaj Mădălina Corina Diaconu

sursa: telegraph.co.uk


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii