AIM radionica curs online

Noutăți

Bacteriile eliberate prin tuse și strănut pot rămâne active și timp de 45 de minute în mediul înconjurător

Cercetătorii au dezvoltat o noua tehnică pentru a studia modul prin care bacteriile se pot răspândi și rămâne în mediul înconjurător după tuse sau strănut. Echipa a descoperit faptul că pseudomonas aeruginosa, o specie bacteriană asociată cu infecții spitalicești, eliberată prin strănut sau de tuse, poate rămâne în mediul înconjurător timp de 45 de minute, timp în care își poată găsi o altă gazdă.

“Cercetările noastre anterioare au descoperit că acești agenți patogeni pot călătorii până la 4 metri și sunt activi timp de 45 de minute după ce au fost eliberați în aer”, a declarat Lidia Morawska, cercetător la Universitatea Queensland de Tehnologie (QUT).

Bacteria P. aeruginosa este un agent patogen comun care poate provoca infecții spitalicești, precum pneumonia. Cercetătorii au mai descoperit că majoritatea bacteriilor din picăturile uscate de strănut au murit ori s-au dezintegrat în 10 secunde, dar un subset mai mic de bacterii din care face parte și P. aeruginosa poate rezista în aer mult mai mult timp.

Pseudomonas aeruginosa este o bacterie Gram-negativă, în formă de bastonaș, comună, care poate provoca boli la plante și animale, inclusiv oameni. O specie de importanță medicală considerabilă, P. aeruginosa este un “patogen rezistent la terapia multimedicamentoasă (multidrug resistant – MDR)” prototipic, recunoscut pentru omniprezența sa, mecanismele sale avansate de rezistență la antibiotice avansate și asocierea sa cu boli grave – în special infecții nosocomiale.

Această cercetare are implicații importante pentru controlul infecțiilor în spitale și oferă, de asemenea, și argumente în plus pentru a încerca să ne acoperim gura când strănutăm sau tușim și să încercăm să ne spălăm pe mâini după acest lucru înainte de a intra în contact cu alte persoane.

sursa: sciencealert.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii