Noutăți

Bacteriile din intestinele noastre pot genera energie electrică!

Oamenii de știință de la UC Berkeley din California de Nord au studiat recent sute de bacterii care sunt capabile să producă curent electric, dintre care multe trăiesc în intestinele noastre. Bacteriile care pot genera energie electrică sunt de obicei asociate cu mediile cu un conținut extrem de scăzut de oxigen, cum ar fi fundul lacurilor sau adâncurile unei mine, însă oamenii de știință au fost destul de surprinși să descopere faptul că bacteriile pot produce energie electrică în intestinul uman.

Potrivit rezultatelor studiului publicat în revista Nature, unele dintre speciile capabile de acest lucru sunt bacteriile care produc gangrena, Clostridium perfringens, cele responsabile de infecţiile intraspitalicești precum Enterococcus faecalis, dar și alte bacterii mai inofensive, precum Lactobacilli, care contribuie la fermentarea iaurtului, sau probioticele.

Bacteriile pot transmite până la 500 de microamperi. Cu toate acestea, nu este suficient să vă încărcați telefonul, dar cercetătorii consideră că descoperirea acestora ar putea contribui la dezvoltarea în viitor a așa-numitele “baterii vii” sau chiar baterii bioenergetice pentru a produce energie electrică.

Cum pot produce aceste bacterii energie electrică? Bacteria generează electricitate din acelaşi motiv pentru care noi respirăm oxigen: pentru a înlătura electronii produşi în timpul metabolismului şi a susţine producţia de energie. În timp ce animalele şi plantele îşi transferă electronii către oxigen în mitocondria fiecărei celule, bacteriile din medii fără oxigen -inclusiv intestinele noastre, dar şi alcoolul şi recipientele în care se fermentează produsele lactate şi mine- trebuie să găsească alt element care să primească electronii. Pe scurt, “respiră” metalele și produc un curent electric mic ca produs secundar.

sursa: https://www.iflscience.com/health-and-medicine/-theres-electricity-being-produced-in-your-gut-right-now/
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii