Noutăți

Bacteria E.coli poate fi rezistentă la cele mai eficiente antibiotice existente. Descoperire făcută la finele anului 2015, trecută cu vederea

La sfârșitul anului trecut, cei de la Forbes, tratau într-un amplu articol, cum antibioticele par a pierde lupta cu bacteriile, în special E.coli. Potrivit sursei mai sus citate, descoperirea a fost făcută în prima fază de către o echipă de cercetători chinezi de la Universitatea de Studii Agricole din Guangzhou. Aceștia au demonstrat, în urma mai multor teste efectuate, faptul că o genă din E.coli este acum capabilă de a programa bacteria să reziste la Colistin, unul dintre cele mai puternice antibiotice existente pe piață și folosite în tratarea infecțiilor cu această bacterie. Potrivit rezultatelor efectuate în testele de laborator de către echipa de la Yi-Yun Liu, gena MCR-1, care transmite rezistență la Colistin, a fost depistată în 15% din probele de carne și 21% din animalele testate între anii 2011 și 2014 în China.

Colistin nu este singura „barieră” de tratare e infecțiilor cu E.coli, însă este una dintre cele mai utilizate și eficiente antibiotice, iar o toleranță a bacteriei la aceasta, va crea cu siguranță o problemă pentru OMS.

Descoperirea efectuată în China nu este singulară. Tot la finele anului trecut, testele independente efectuate de Institutul Național de Alimentație Publică din Danemarca au arătat prezența genei MCR-1 atât în sângele unui pacient cât și în alte 5 probe prelevate de la păsări provenite din Germania. Pacientul nu a părăsit țara și a fost considerat a fi infectat prin consumul de carne contaminată. Genele găsite la păsările provenite de la fermele din țara vecină au fost identice atât cu cele ale pacientului danez cât și cu cele testate în China.

ecoli2

Cum de s-a ajuns aici? Ei bine, potrivit profesorului Jianzhong Shen, co-autor al studiului, Colistinul este utilizat pe scară largă în mai multe ramuri ale agriculturii chineze, în ciuda faptul că Organizația Mondială a Sănătății a solicitat limitarea utilizării acestui antibiotic încă din 2012, numindu-l extrem de important. Însă nu prea s-a ținut cont de recomandare, iar anual, circa 12.000 de tone de colistin sunt introduse în hrana animalelor sau în tratarea diferitelor legume și fructe. Și în Europa, potrivit statisticilor acest antibiotic sau derivate ale acestuia sunt utilizate în mod frecvent în agricultură; spre exemplu în 2013, acesta a fost al-5-lea antibiotic, ca volum, achiziționat de către marile companii din domeniul agricol.

Utilizarea agricolă a acestui antibiotic pare să fi creat o rezistență a bacteriei E.coli, motiv pentru care autorii studiului susțin că toate țările ar trebui să se așeze la o masă și să cadă de acord cu privire la eliminarea Colistinului din agricultură, în special de la utilizarea în hrana animalelor de curte, până nu va fi prea târziu, iar acesta va deveni complet ineficient.

sursa: forbes.com

sursa: newscientist.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii