Noutăți

Avocatul Mihai Rapcea spune că TERMOSCANAREA la intrarea într-un magazin este ILEGALĂ. Iată de ce…

În opinia mea, autoritățile s-au obișnuit atât de mult cu dictatura și abuzurile din perioada stării de urgență încât nu se pot abține să ne sevească cu tot felul de alte obligații ilegale și după ieșirea din această stare.

Ei bine, isteții care ne conduc, după ce au dat, probabil, cele mai multe amenzi din UE, la valori sfidătoare față de veniturile românilor (desființate de CCR, până la urmă), au ajuns la concluzia că acum trebuie să ne bage pe gât reguli mai aspre decât în starea de urgență, pentru spațiile închise.

Astfel, dacă în starea de urgență NU era obligatoriu să intri într-un magazin alimentar CU mască (era doar o recomandare), acum a devenit obligatoriu, deși numărul celor care vor cumpăra alimente va fi cam același, iar curba îmbolnăvirilor este descendentă.

Dacă în starea de urgență NU era obligatoriu să fii termoscanat pentru a putea intra într-un magazin, acum o serie de magazine, cu girul guvernului, nu îți permite accesul fără ca PERSONALUL NECALIFICAT al acestor magazine să îți pună aparatul pe frunte și să îți ia temperatura.

Practic, nu doar în România, ci și în multe alte țări, se poate observa o strădanie a autoritățile de a ne obișnui cu restrângerea drepturilor civile, chiar încălcând legea, semn că există un plan coordonat la nivel internațional.

Analizând aceast ultim abuz al autorităților, avocatul Mihai Rapcea ne spune de ce termoscanarea este ilegală și ce articole de lege încalcă. (mai jos)

Daniel Roxin

——————————————————–

Mihai Rapcea: “Un posibil text de contestare a termoscanarii la intrarea în magazine sau instituții:

Ne opunem la procedura medicală a “termoscanării” întrucât:
– încalcă principiul obținerii consimțământului pacientului (ex: nu se solicită consimțământ în scris și nici nu s-ar putea la ușa magazinelor în general vorbind),
– încalcă principiul non-discriminarii (ex: există cetățeni care se opun luării temperaturii de pe frunte din diferite motive, cel mai cunoscut fiind cel religios),
– încalcă dispozițiile legale privind protecția datelor cu caracter personal (pune la dispoziția unor terți ne-inregistrati ca operatori de date cu caracter personal, a unor informații medicale personale).
– încalcă principiul specializării – măsurarea temperaturii corporale putând fi realizată și mai ales interpretată profesional doar de către un cadru medical.

“Termoscanarea” este o procedura medicala care ar trebui efectuată cu consimțământul expres al persoanei, de cadre medicale cu aparate omologate și instrucțiuni de utilizare vizate de către autorități și nu dată în sarcina comercianților fără expertiză medicală.

Considerăm că obligarea verbală a persoanelor la acceptarea procedurii medicale a termoscanării și condiționarea accesului fizic în magazin de rezultatele discutabile ale unui aparat “termoscaner” ordinar, manipulat de către paznici sau salariați din comerț, este un abuz față de cetățenii care doresc să intre în magazin pentru cumpărături.

De altfel, operația de luarea a termperaturii este si inutila intrucat este de bun simț faptul că există nenumărate motive de creștere bruscă a temperaturii, altele decât infecția cu COVID-19.

Procedura de luare forțată a temperaturii persoanelor care doresc să intre în magazin impusă firmei în relația cu clienții, încalcă:

– art. 5 al Conventiei de la Oviedo intrata in vigoare in Romania din anul 2001,

– art. 16, alin. (1), art. 22, alin. (1) și (2), art. 26, art. 53 din Constituția Romaniei. Articolul 22, al. 1 – Dreptul la viaţă, precum şi dreptul la integritate fizică şi psihică ale persoanei sunt garantate. Iar al. 2 – Nimeni nu poate fi supus torturii şi nici unui fel de pedeapsă sau de tratament inuman ori degradant.

Articolul 53 Restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi. (1) Exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor; desfăşurarea instrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.
(2) Restrângerea poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică. Măsura trebuie să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu şi fără a aduce atingere existenţei dreptului sau a libertăţii.

– art. 14 și art. 17 din Conventia Europeană a Drepturilor Omului și art 1 din Protocolul 12 din aceeași Conventie,

– art. 3, 7, 8 21, 38, 48, 53 și 54 din Carta drepturilor fundamentale a UE.”


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii