Noutăți

“Avertisment pentru umanitate” – scrisoare deschisă semnată de peste 15.000 de oameni de știință. De ce cred aceștia că omenirea este în pericol

  •  
  •  
  •  

Mai mult de 15.000 de oameni de știință din 184 de țări au emis un avertisment: Omenirea trebuie să ia măsuri imediate pentru a inversa efectele schimbărilor climatice, defrișărilor și a dispariției speciilor înainte de a fi prea târziu. Avertizarea, emisă de Alianța Oamenilor de Știință din lume și publicată în jurnalul Bioscience, nu este prima scrisoare deschisă de acest fel însă acest nou “Avertisment pentru umanitate” este semnat de 10 ori mai mulți oameni de știință decât orice alt demers similar din trecut. Iată care sunt problemele grave asupra cărora se trage un semnal de alarmă:

Scăderea accesului la apa potabilă. Accesul la apă potabilă pe cap de locuitor este la jumătate, la nivel planetar, față de anii 1960. Cel mai probabil schimbările climatice au avut un impact covârșitor asupra disponibilității apelor bune de consum de către populație.

Apariția și extinderea zoneleor moarte ale oceanelor. Zonele moarte costiere, care sunt cauzate în principal de scurgerile de îngrășăminte și de utilizarea combustibililor fosili, ucid o mare parte a vieții marine. Zonele moarte cu ape sărăcite și hipoxice reprezintă un factor de stres semnificativ în sistemele marine, iar locațiile identificate au crescut drastic încă din anii 1960, cu peste 600 de sisteme afectate până în 2010.

Defrișările. Pădurile lumii sunt cruciale pentru conservarea carbonului, a biodiversității și a apei dulci. Între 1990 și 2015, suprafața totală a pădurilor a scăzut de la 4 128 la 3 999 milioane ha, o pierdere netă de 129 milioane ha, care este de aproximativ mărimea Africii de Sud.

Diminuarea biodiversității. Biodiversitatea mondială se estompează cu o rată alarmantă și populațiile de specii vertebrate se prăbușesc rapid conform World Wildlife Fund. În mod colectiv, peștii, amfibienii, reptilele, păsările și mamiferele au scăzut cu 58% între 1970 și 2012.

Schimbările climatice. Emisiile globale de dioxid de carbon produse de  combustibilii fosili au crescut drastic încă din 1960. În comparație cu media din 1951-1980, temperatura medie la suprafață la nivel global, în paralel cu emisiile de CO2, a crescut rapid, iar cei mai calzi 10 ani din istoricul de 136 de ani au avut loc din 1998 încoace.

Creșterea populației. Din 1992, populația umană a crescut cu aproximativ 2 miliarde de persoane, adică cu 35%. Populația la nivel mondial este puțin probabil să înceteze să crească în acest secol și există o mare probabilitate ca populația lumii să ajungă la 9,6-12,3 miliarde până în 2100.

sursa: http://bigthink.com/stephen-johnson/15000-scientists-from-around-the-world-issue-warning-to-humanity

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on “Avertisment pentru umanitate” – scrisoare deschisă semnată de peste 15.000 de oameni de știință. De ce cred aceștia că omenirea este în pericol

  1. cei care conduc din umbra nu au in cap decit puterea si banii cit mai multi daca se poate uitind ca daca distrug planeta si tot ce are ea banii nu ii vor salva de nimic din ce se va intimpla .fara natura sanatoasa fara oameni vor ajunge singuri in buncare izolati total si se vor distruge intre ei

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii