Noutăți

Avertisment: Un Euromaidan în Moldova?

  •  
  •  
  •  

Cotidianul.ro: Republica Moldova riscă să ajungă în situația Kievului din 2014, când la putere se afla fostul președinte Viktor Ianukovici și au existat violențe, consideră primarul ales Andrei Năstase, al cărui mandat a fost invalidat de instanțe, relatează Cotidianul.md.

El a declarat în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă că își dorește ca protestele să se desfășoare pașnic, iar guvernarea să asculte de solicitările cetățenilor, dar și de pozițiile partenerilor de dezvoltare: „S-a văzut că reacțiile vehemente, le-aș putea numi așa, sau reacțiile destul de prompte ale partenerilor noștri de dezvoltare, ale instituțiilor europene, ale celor care au investit în democrația din Republica Moldova în speranța că într-o zi vom avea stat de drept, au investit aici bani grei, pe care i-au furat oligarhii, ei au făcut tot ce este normal să facă. Pentru că ei vin din lumea civilizată, ei vin cu mesaje civilizate, cu mesaje democratice. Ei nu vor apela la mijloace la care apelează cealaltă parte a lumii – la război, la tancuri, la altceva. Ei au venit cu niște mesaje cât se poate pe înțelesul tuturor. Din păcate, se pare că oligarhia, care este de sorginte sovietică, de sorginte comunistă, nu a înțeles exact mesajul și a hotărât să calce în picioare votul popular. Iar pentru lumea civilizată asta este foarte și foarte grav”, a spus Năstase.

Primarul ales a afirmat că în actualele condiții există pericolul ca lucrurile să degenereze: „Da, este grav și furtul unui miliard, și a două, și a trei. Dar miliardul se întoarce sau se mai face, însă atunci când calci peste democrație, atunci când calci peste voința populară, asta este foarte și foarte periculos. Este foarte și foarte riscant. Iar noi, într-adevăr, riscăm să ajungem într-o bună zi în situația Kievului, în situația Kievului de pe timpul lui Ianukovici. Pentru că așa a fost atunci – a fost ignorată voința populară, s-au făcut legi strâmbe care mai apoi știți cu ce s-au soldat”, a declarat acesta.

El a mai spus că violențe și-ar dori chiar Vladimir Plahotniuc, liderul PD: „Eu tare nu-mi doresc ca în Republica Moldova să se mai verse vreodată sânge. Am făcut tot ce mi-a stat în puteri pe parcursul a trei ani de zile să evităm un nou 7 aprilie pe care ni-l punea la cale Plahotniuc în mai multe rânduri. Și vă dau doar două exemple – 4 octombrie 2016 și 24 aprilie 2016, atunci când s-a făcut „coridorul morții” la GBC și ne așteptau acolo să trecem peste niște cordoane formate din fete și băieți de 20-21 de ani, ca mai apoi să se dea foc la niște autobuze cu rezervoarele pline… (Alexandru Visan – Cotidianul.ro)


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii