Noutăți

AVERTISMENT PENTRU PĂRINȚI: bateriile de mici dimensiuni sunt extrem de periculoase pentru copii, dacă sunt înghițite. Dă mai departe, poate că alții nu știu!

  •  
  •  
  •  

Micile baterii din componența unor jucării și aparate reprezintă o mare primejdie pentru sănătatea și viața copiilor, în cazul în care sunt ingerate accidental. Dacă sunt înghițite, bateriile de tip buton pot cauza arsuri esofagiene severe.  Statistic, în 62% dintre cazurile în care este înghițită o baterie metalică de dimensiuni reduse sunt implicați copii mai mici de 5 ani. În cele mai multe cazuri este vorba despre un copil de 1-2 ani. Cunoscute tuturor, aceste mici baterii sunt rotunde, de forma și dimensiunile unor nasturi ori pastile. Ele par inofensive la prima vedere, deși sunt extrem de periculoase, în caz de înghițire.

c

Pot avea un voltaj mai mare decât alte baterii, în ciuda dimensiunilor reduse. La contactul cu saliva, bateriile de tip buton pot cauza arsuri grave în esofag, dacă se blochează la acel nivel. De fiecare dată când le cumpărăm copiilor noștri jucării care funcționează pe baza unor baterii de acest gen, să ne asigurăm că micuțului nu îi este accesibil în niciun fel compartimentul în care sunt fixate bateriile.

La cele mai multe jucării, clapetele care acoperă compartimentul bateriilor sunt fixate cu șuruburi. Totuși, prin neglijență, bateriile vechi se pot pierde, cu ocazia înlocuirii lor. Alteori, mecanismul de închidere al compartimentului nu prezintă siguranță, motiv pentru care respectivele jucării nici n-ar trebui achiziționate sau oferite copiilor.

Dacă o baterie de mici dimensiuni este înghițită, poate produce vătămări serioase ale esofagului în mai puțin de 2 ore, prin eliberarea unor substanțe cu efect caustic. În afară de jucării, aceste baterii mai sunt folosite și pentru punerea în fucțiune a ceasurilor, calculatoarelor, lanternelor-breloc, telecomenzilor, cutiilor muzicale, termometrelor, cărților de povești interactive etc.

Specialiștii din cadrul centrelor de toxicologie din Lombardia (Italia) avertizează că efectul înghițirii unei baterii de tip buton poate fi o perforație esofagiană, ce poate provoca pierderea vieții copilului. Utilizarea tot mai frecventă a acestui tip de baterii a generat o sporire a incidentelor iscate prin ingestia lor, mai cu seamă în rândul copiilor mici.

a

Atunci când constatăm că un copil a înghițit o baterie, sau chiar dacă doar suspectăm acest lucru, să contactăm imediat serviciul de ambulanță sau să-l ducem degrabă, pe copil, la o unitate de primiri urgențe, chiar dacă nu prezintă absolut niciun simptom.

Nu îi vom da copilului niciun aliment sau lichid și nu vom încerca să îi inducem voma. Pentru identificarea tipului de baterie înghițită, ar putea fi necesară prezentarea aparatului de la care provine respectiva baterie. Uneori, copiii care au înghițit o asemenea baterie pot prezenta simptome specifice unei răceli obișnuite, la care se pot adăuga vărsăturile, salivația intensă și durerile pectorale.

d

O baterie înghițită accidental poate distruge țesuturile esofagiene într-o asemenea măsură (prin efectul caustic) încât pot să apară, cu rapiditate, breșe prin care esofagul va comunica direct cu căile respiratorii. La înghițirea alimentelor sau lichidelor, acestea ar putea ajunge, prin acele discontinuități tisulare, direct în căile respiratorii, cauzând infecții puternice ale tractului respirator. Alteori, bateriile înghițite pot duce, după perforarea esofagului, la distrugerea peretelui unui vas de sânge important, cu apariția unor hemoragii mortale.

Prin urmare, nu-i de joacă cu aceste baterii!

Vizionați experimentul de mai jos și dați mai departe, dacă vă pasă.

Autor: Tomi Tohaneanu

 

Surse informații: www.theguardian.com, www.healthychildren.org, www.kidsafeqld.com.au, www.sfatulmedicului.ro, www.dailymail.co.uk, www.centroantiveleni.org

Imagini: blogs.cnn.com, www.poison.org, www.kevinmd.com


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii