Noutăți

Avertisment nord-coreean: un nou TEST NUCLEAR ar putea avea loc ORICÂND! Vor tolera americanii o astfel de sfidare?

  •  
  •  
  •  

În ultimii 11 ani, Coreea de Nord a efectuat cinci teste nucleare. Visul conducerii comuniste nord-coreene este de a construi o rachetă capabilă să transporte o încărcătură nucleară către zona continentală a Statelor Unite ale Americii. Interesul major al SUA este de a nu-i lăsa să-și îndeplinească „visul”, pentru că altfel impertinența și șantajele nord-coreene ar crește la un nivel inimaginabil!

Astăzi, Coreea de Nord a avertizat că ar putea efectua un test nuclear „în orice moment și în orice locație“ alimentând retorica războinică și sporind tensiunile în regiune. În același timp este evident că Washingtonul nu exclude un atac masiv, ca răspuns la repetatele lansări de rachete balistice ale nord-coreenilor. S-ar putea ca tocmai un test nuclear să fie picătura care va umple paharul pentru un nou război în Peninsula Coreeană. Să ne amintim că în alte cazuri SUA au trecut la ostilități numai în baza unor bănuieli legate de existența unor arme de distrugere în masă.

a

Un purtător de cuvânt al ministerului de externe din Coreea de Nord a declarat că Phenianul este pe deplin pregătit să răspundă la orice opțiune militară a Statelor Unite. Cu fiecare ocazie în care Coreea de Sud și SUA efectuează exerciții militare comune, conducerea nord-coreeană acuză că sunt doar pregătiri de invazie. Exercițiile militare comune, care au loc de regulă în fiecare primăvară, tocmai s-au încheiat, dar manevrele navale din Marea Japoniei continuă cu un grup condus de către portavionul american Carl Vinson.

Purtătorul de cuvânt al ministerului de externe de la Phenian a declarat că, în ipoteza în care Coreea de Nord n-ar fost înzestrată cu un puternic arsenal nuclear, Washingtonul ar fi „angajat fără ezitare aceleași acțiuni de agresiune tâlhărească în Coreea, precum cele comise împotriva altor țări“. La rândul lor, oficialii de la Seul (Coreea de Sud) au avertizat în mod repetat că Phenianul poate efectua oricând un nou test nuclear.

c

Secretarul de stat american Rex Tillerson a avertizat Consiliul de Securitate al ONU săptămâna trecută de „consecințele catastrofale“ ce ar putea surveni în cazul în care restul lumii nu acționează pentru a constrânge Coreea de Nord să-și abandoneze programul nuclear.

Într-un interviu difuzat duminică către rețeaua de televiziune CBS, președintele Trump a spus că, în cazul în care Coreea de Nord ar efectua un alt test nuclear nu ar fi „fericit“. Întrebat dacă acest lucru semnifică o posibilă intervenție militară, Donald Trump n-a oferit un răspuns categoric, dar un lucru este clar: nord-coreenii nu vor fi lăsați să-și dezvolte capacitățile de atac într-o asemenea măsură încât să poată lovi una dintre metropolele americane cu o rachetă balistică purtătoare de focoasă nucleară.

Coreea de Nord nu se mai numără, din anul 2003, printre țările care respectă Tratatul de Neproliferare Nucleară. Primul test nuclear nord-coreean a avut loc în toamna lui 2006 iar ultimul în toamna anului trecut. În arsenalul strategic al Coreei de Nord se află, se pare, 10-16 focoase nucleare, dar există și analiști care susțin că de fapt ar exista circa 30 iar numărul lor este într-o continuă creștere. b

Autor: Tomi Tohaneanu

Sursa: www.france24.com


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on Avertisment nord-coreean: un nou TEST NUCLEAR ar putea avea loc ORICÂND! Vor tolera americanii o astfel de sfidare?

  1. Diac Stefan // 1 mai 2017 at 16:35 // Răspunde

    SUA a distrus tari intregi incat Korea de Nord are justificare de construit arme nucleare

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii