AIM radionica curs online

Noutăți

Aventurile unui fotograf în Kamceatka, în apropierea celui mai înalt vulcan activ din Eurasia

În peninsula Kamceatka din Rusia se află vârful vulcanic numit Klyuchevskaya Sopka. Este cel mai înalt vulcan activ din întreaga Eurasie! În ultima vreme, activitatea sa a sporit. Nu demult, uriașul furios a scuipat cu cenușă până la o înălțime de 7,5 kilometri, punând în primejdie aeronavele care traversau spațiul aerian de deasupra sa. Vulcanul are o altitudine de 4750 de metri.

k

Auzind că vulcanul Klyuchevskaya Sopka a început să erupă, fotograful Sergey Makurin din Ekaterinburg a plecat la fața locului, alături de un grup de persoane, cu intenția de a nu rata un asemenea moment. Echipa din care făcea parte fotograful Sergey Makurin a efectuat, mai înainte, o vizită la vulcanul Shiveluch. Sosiți în apropierea vulcanului, exploratorii au fost martorii unei evacuări de gaze și cenușă, care, deși n-a fost prea puternică, i-a determinat să facă cale-ntoarsă fără a mai privi în urmă.

k2

La scurtă vreme, aveau să-și dea seama că destinul le-a fost mai mult decât favorabil, întrucât după doar câteva zile din craterul vulcanului Shiveluch (3307 de metri) cenușa a izbucnit cu furie, ajungând la o înălțime de câțiva kilometri, în vreme ce lava fierbinte s-a revărsat din belșug, ajungând inclusiv în canionul pe care-l străbătuseră imprudenții vizitatori cu puțină vreme în urmă.

k8

Ajuns în proximitatea vulcanului Klyuchevskaya Sopka, la scurtă vreme fotograful a putut surprinde râurile de lavă în puterea nopții. Nicio fotografie nu poate exprima, în opinia sa, ceea ce simți atunci când stai înaintea unui vulcan de o mărime și o forță similare celor etalate de către Klyuchevskaya Sopka.

k7

Pe unul dintre versanții conului vulcanic, la o altitudine de circa 4500 de metri a avut loc o puternică erupție, care a generat o breșă de 500 x 500 de metri în partea de sus a conului vulcanului. Bombele vulcanice au fost proiectate la o înălțime de 600 de metri. Lava a izbucnit cu furie, după care s-a scurs pe versantul răsăritean, ajungând, în scurgerea sa, mult mai jos, până la o altitudine de 2500 de metri.

k4

Klyuchevskaya Sopka, cel mai înalt vulcan activ din Eurasia, se află la o distanță de 360 de kilometri de Petropavlovsk-Kamchatsky, capitala regiunii Kamceatka, în care există nu mai puțin de 29 de vulcani activi. Vulcanul Klyuchevskaya Sopka nu este foarte bătrân. Are o vârstă de aproximativ 7000 de ani iar prima dintre erupțiile sale ce a fost consemnată în documentele oficiale datează de la sfârșitul secolului XVII. De atunci, activitatea sa a fost aproape continuă!

k5

k3

k6

Autor: Tomi Tohăneanu

Sursă informații: siberiantimes.com

Foto: siberiantimes.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii