Noutăți

Au scăpat aproape nevătămați din cele mai primejdioase împrejurări! Sunt scene teribile, care te lasă fără cuvinte. Vezi VIDEO, mai jos!

A avut zile”, se zice despre câte cineva care a scăpat cu viață din vreo împrejurare primejdioasă. Sau se mai spune că „a scăpat ca prin urechile acului”. Te uiți cu atenție la imaginile în care primejdia trece la un milimetru de fragila ființă umană și nedumeririle dau năvală. A fost o imensă baftă? Așa i-a fost destinul omului în acea zi, să scape din marele pericol? Așa a vrut Dumnezeu? L-a salvat îngerul păzitor?

Într-o lume a incertitudinilor, setea de certitudine a omului este imensă. Și devine nepotolită începând din clipa în care ființa umană capătă conștiință de sine. Știința dă la o parte tot mai mult din vălul ce ascunde tainele materiei, ale microcosmosului și macrocosmosului. Probabil că prea multe decenii nu mai sunt până când vom putea călători, de pe Terra până la marginea sistemului solar, într-un timp mai scurt decât călătorim azi de la Beijing la New York. Și totuși n-am avansat niciun pas în dezvăluirea tainelor destinului uman.

Un newyorkez tipic, pragmatic, ar spune că omul își construiește soarta cu mâna lui, sută la sută. Un chinez tradiționalist, nu neapărat din ultramodernul Beijing, va spune, contrazicându-l: „ba nu, destinul ne este hotărât încă de la concepție”. Și va începe, chinezul acela ipotetic, să privească la figura interlocutorului care-l va contrazice și să-i spună care sunt vârstele la care l-ar putea paște pericolul X și primejdia Y.

Adică momentele de cumpănă ale vieții! Nu e o ficțiune, chiar există o asemenea artă străveche a interpretării chipului și a descrierii destinului, la chinezi. Iar chinezii au avut la dispoziție niște milenii (multe), pentru a analiza și-a extrage niște concluzii. Nu se prea înghesuie nimeni, dintre oamenii de știință occidentali, nici să confirme, nici să infirme străvechile cunoștințe și teorii ale chinezilor. Ori ale înțelepților antici, în genere. Ne cam place simplitatea, nu ne mai plac chestiunile complexe, îndelung cugetate, precum ale unui Pitagora, Lao-Tse sau Confucius. Ce-i drept, nu mai avem timpul lor liber. Zilele se scurtează!

Știința occidentală a avansat enorm și am aflat multe, dar cât privește legile destinului omului n-am prea avansat. N-am ajuns la mult-doritele certitudini! Religiile își au explicațiile lor. Filosofii își dau cu părerea. Materialiștii spun că totul e hazard (sau Big-Bang), dar simpla existență a unor legi ale naturii îi contrazice. Mai nou, au apărut opinii conform cărora Universul, cu toată mișcarea sa de ceasornic, nu-i decât un imens și complex joc pe calculator. Chiar și-așa de-ar fi, Cineva apasă tastele și mânuiește mouse-ul. (Ca să nu mai zicem și de Programator.)

Pentru protagoniștii filmulețului de mai jos, acel enigmatic Cineva n-a apăsat tasta „Delete”. Deși era cât pe ce. S-o fi răzgândit în ultimul moment? Doar Dumnezeu știe…

Dumnezeu, pentru că despre El este vorba!

Dar gata cu vorba, iată filmulețul:

Autor: Tomi Tohăneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii