Noutăți

Au îngenuncheat America. Nouă elevi constănțeni, premiați de NASA

  •  
  •  
  •  

CugetLiber.ro: Şapte elevi ai Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân“ şi încă doi de la alte unităţi de învăţământ constănţene s-au întors, zilele trecute, acasă victorioşi de la concursul de design ştiinţific „24TH ANNUAL INTERNATIONAL SPACE SETTLEMENT DESIGN COMPETITION“, care s-a desfăşurat, la finele lunii trecute, la Kennedy Space Center, Florida, SUA.

La această competiţie, organizată de NASA, au participat echipe de elevi însumând 240 de concurenţi din ţări de pe toate continentele, fiecare echipă fiind coordonată de 2-3 profesori (din Constanţa, de unul singur). Participanţii au fost grupaţi în echipe multinaţionale denumite „companii” şi au concurat aidoma situaţiilor reale din industria aerospaţială, în care o companie câştigă un anumit contract.

Cei nouă tineri care fac cinste judeţului Constana sunt Mellis Ali (Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”), Oana Diaconescu (Liceul Teoretic „Traian”), Cristian Ionuţ Butoi, Andrei Antonio Carapcea, Ioan Daniel Crăciun, Alexandra Florina Iamandii, Mihnea Vlad Moga, Larina Georgiana Olteanu şi Andrei Sebastian Rotaru, toţi de la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân”. Ca de obicei, profesorul coordonator a fost Ion Băraru.

elevi constanteni

Trebuie precizat că rezultatul acestor elevi merituoşi se înscrie în lista efectelor preocupărilor pentru implementarea strategiei educaţionale STEM pe care profesorul Băraru o promovează de mai mulţi ani.

„Este o certitudine că succesele s-au ţinut lanţ în ultima vreme, iar la fiecare două săptămâni, ne-am întâlnit mereu pentru a felicita pe cineva. De data aceasta, câştigătorii noştri au îngenuncheat America”, au declarat cadrele didactice ale CNMB.

„Colonia“ de pe planeta Venus 

Directorul CNMB, prof. Vasile Nicoară, i-a felicitat pe liceeni pentru rezultatele obţinute. „Profesorul Băraru aduce de 14 ani premianţi în şcoala noastră, iar acest prestigiu i-a mobilizat pe juniorii de astăzi”, a precizat prof. Nicoară. La rândul său, prof. Ion Băraru a confirmat că „a comis-o” iar, reuşind să claseze pentru încă o dată Constanţa, pe podium.

„Până acum, avem vreo 70 de premii NASA obţinute. Totuşi, trebuie să menţionez că lucrurile sunt din ce în ce mai dificile de la an la an, pentru că exigenţele au crescut, iar partea ştiinţifică a devenit foarte importantă, astfel încât concurenţa este foarte ridicată la acest moment. La acest concurs, liceenii au ajutat la înfiinţarea unor aşezări umane care se preconizează a fi construită în spaţiul cosmic. Desigur, există multe puncte de interes pentru omenire, în care ei implantează colonii locuite de oameni. Tinerilor constănţeni le-a revenit ca sarcină să ajute la înfiinţarea unei aşezări umane care nu este foarte primitoare, pe planeta Venus. Apoi, a doua provocare a fost că acest concurs s-a desfăşurat pe durata a 2-3 zile, deci elevii au lucrat tot timpul şi s-au uitat la prezentările concurenţilor”, a explicat dascălul.

Tematica abordată aparţine elevilor din mai multe ţări, împărţiţi pe patru companii, cu câte 60 de elevi. Elevii constănţeni au făcut parte din compania „Grumbo Aerospace” şi au câştigat competiţia alături de elevi de la Beijing National Day School (Beijing, China), Durango High School (Durango, Colorado, SUA), Johnson Space Center #2 (Combined Schools, SUA), Shriram School (Arvali, India) şi Raisbeck Aviation High School (Seattle, SUA).

Citește mai mult: CugetLiber.ro


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii