Cunoaste lumea

Noutăți

A fost nevoie de 100 de ani pentru a salva balenele!

  •  
  •  
  •  

Guvernul Japoniei a hotărât încetarea vânătorii de balene în Oceanul de Sud.  Vânătoarea de balene a început în această regiune în 1904. Anul 2015 este primul an în care nu se va mai vâna!

Această hotărâre judecătorească este o victorie fenomenală pentru cei care solicită încetarea vânătorii comerciale de balene. Sperăm că navele de vânătoarea de balene nu vor reveni în Oceanul de Sud, concentrându-ne în schimb atenția asupra altor amenințări față de balenele din lume și oceanele în care trăiesc.” a declarat John Frizell din partea Greenpeace.

140401161801-05-whale-hunting-horizontal-large-gallery
Curtea Internațională de Justiție a publicat anul acesta Hotărârea privind vânătoarea de balene în Antarctica, prin care Curtea constată că programul de vânătoare de balene (din Antarctica) al Japoniei  (Jarpa II) nu este în conformitate cu trei dispoziții din anexa la Convenția internațională privind reglementarea vânătorii de balene.

Curtea a ordonat oprirea temporară a sacrificării anuale de balene din Oceanul de Sud, concluzionând că vânătoarea nu este făcută, cum susține Japonia, pentru cercetarea științifică.

Decizia instanței ONU a fost luată cu o majoritate de 12-4. Ea marchează o victorie dramatică pentru guvernul australian, a cărui campanie din ultimii patru ani pentru interzicerea vânătorii se baza pe posibilitatea convingerii instanței că Japonia folosea cercetarea științifică ca pretext pentru vânătoarea comercială de balene.

În cererea sa din 2010, Australia acuză Japonia că nu a „respectat cu bună-credință” interdicția.

Comisia Internațională privind vânătoarea de balene (IWC) a interzis din 1986 vânătoarea comercială, însă Japonia a primit permisiunea pentru a sacrifica un anumit număr de balene în fiecare an, pentru așa zisa cercetare științifică.

Vânzarea de carne provenită din aceste vânători către restaurante și supermarket-uri, deși nu este ilegală, a determinat acuzații din partea Australiei și altor națiuni ca Japonia „a învăluit o acțiune comercială în halat de laborator”.

vanatorii-de-balene
Într-o hotărâre extinsă, judecătorul care a prezidat la Haga, Peter Tomka, a declarat că Japonia nu a reușit să dovedească faptul că vânătoarea a sute de balene Minke, în principal în apele Antarcticii, din fiecare iarnă – în cadrul unui program cunoscut sub numele de Jarpa II – este în scopuri științifice. „Dovezile nu stabilesc că programul și punerea lui în aplicare sunt rezonabile în raport cu realizarea obiectivelor declarate”, a declarat Tomka. „Curtea concluzionează că permisele speciale acordate de Japonia pentru uciderea și manevrarea balenelor în baza Jarpa II nu sunt acordate în scopuri de cercetare științifică”, a adaugăt el, înainte de a ordona Japoniei să înceteze programul imediat.

Noriyuki Shikata, purtătorul de cuvânt pentru delegația japoneză la CIJ, a declarat că  Japonia este „dezamagită” de decizia instanței, dar o va respecta, „fiind un stat care pune mare importanță pe ordinea juridică internațională și pe statul de drept, ca bază a comunității internaționale”. El a declarat că decizia nu va afecta relațiile bilaterale cu Australia.

Decizia lasă loc Japoniei să-și restructureze programul de vânatoare de balene pentru a se adapta la cerințele internaționale pentru a putea vâna balene în scopuri științifice. De asemenea, decizia nu marchează sfârșitul tuturor vânătorilor de balene. Japonia vânează, de asemenea, un număr mult mai mic de balene în nordul Pacificului, în timp ce Norvegia și Islanda continuă să sacrifice balene pentru valoarea lor comercială, în ciuda interdicției IWC.

Sursa: The Guardian, greenpeace.org


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii