Noutăți

Au fost descoperiți doi viruși “giganți”, în Brazilia. Complexitatea lor genetică uimește mediul științific

  •  
  •  
  •  

Oamenii de știință au descoperit două noi tipuri de viruși în Brazilia, mult mai mari decât cei cunoscuși și cu o complexitate genetică care nu a a mai fost observată până acum la alte tipuri de viruși existenți pe Pământ. Cele două tulpini noi numite Tupanvirus, deși nu reprezintă o amenințare pentru oameni, provoacă granițele științifice care definesc ceea ce este considerat în prezent a fi un virus. Au o lungime de 2,3 micrometri (0,0023 mm) şi sunt alcătuite din 1,5 de milioane de perechi de ADN, putând să producă până la 1.425 de feluri de proteine.

În ceea ce privește sinteza proteinelor, acest lucru le oferă “cel mai mare aparat translațional din virosphera cunoscută”, explică o echipă de cercetare condusă de virologul Bernard La Scola de la Universitatea Aix-Marseille din Franța. Cu alte cuvinte produc cele mai multe proteine dintre toate virusurile pe care omul le cunoștea până acum. Deși au fost intens cercetate, aceste două tulpini au încă multe mistere. Spre exemplu oamenii de știință nu au putut să identifice circa 30% din genomul său. “Ca și alți viruși giganți care au fost descoperiți în trecut, Tupanvirus infectează amoebele însă nu și oamenii”, a declart cercetătorul Jônatas Abrahão, co-autor al descoperirii.

Virusurile reprezintă cea mai simplă formă de viață, acelulară, ocupând o poziție limitrofă între viu și neviu. Sunt considerate ființe vii întrucât dispun de material genetic și se autoreproduc. Spre deosebire de celelalte forme de viață, nu consumă și nu produc energie, sau cel puțin asta știm în momentul de față.

sursa: https://www.sciencealert.com/giants-viruses-discovered-brazil-among-largest-most-complex-ever-found-tupanvirus-mimivirus

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii