Noutăți

Au fost descoperite cele mai vechi fosile de pe Terra. Au cel puțin 3,7 miliarde de ani și ne-ar putea ajuta să înțelegem cum a apărut viața pe planeta noastră

  •  
  •  
  •  

Oamenii de știință au descoperit ceea ce par a fi mici microorganisme conservate în cuarț încă de acum 3,77 miliarde de ani. Analizele preliminare arată faptul că aceste microorganisme descoperite în apropierea Golfului Hudson din Quebec, Canada, sunt cele mai vechi fosile descoperite vreodată şi ne-ar putea ajuta să înțelegem cum a apărut viața pe Pământ și ce organisme ar putea trăi pe alte planete.

Descoperirea sugerează că viața a apărut pe fundul oceanelor, în apropierea izvoarelor hidrotermale, la scurt timp după formarea planetei Pământ. Această ipoteză este susţinută şi de descoperirea recentă a unor movile sedimentare, care datează din urmă cu 3,7 miliarde de ani, în care au fost identificate fosilele altor microorganisme”, a declarat Matthew Dodd de la University College din Londra, citat de cei de la Science Alert.

fosile

Potrivit site-ului mai sus menționat, viața pe Terra ar fi evoluat de la nişte compuși organici care au apărut pe fundul oceanului în urmă cu 3,8 până la 4,1 miliarde de ani.

Ultimul strămoș universal comun a trăit în urmă cu aproximativ 3,5 până la 3,8 miliarde de ani şi descendenţii acestuia au devenit precursorii celor trei domenii sau ramuri ale vieții din prezent: Archaea, bacterii şi eucariote, domeniu al vieţii din care facem parte şi noi.

Detaliile acestui proces sunt încă neclare. Importanţa recentei descoperiri este dată de vechimea fosilelor identificate de specialişti, chiar de la începuturile vieții, așa încât acestea i-ar putea ajuta pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai bine modul cum a apărut viaţa pe Pământ şi când s-a întâmplat acest lucru.

Până acum, cele mai vechi fosile descoperite au fost în Australia și datează din urmă cu aproximativ 3,40 de miliarde de ani.

sursa: sciencealert.com/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii