Noutăți

Au apărut primele dovezi ale existenței unor tuburi uriașe de plasmă care plutesc deasupra Pământului, la o altitudine de 600 de km

Încă din 2015 astronomii au descoperit primele dovezi care atestă existența unor structuri tubulare din plasmă în straturile magnetosferei Pământului, deşi prezenţa lor era speculață de mai mult timp.

„Încă de acum 60 de ani, oamenii de știință au început să vorbească despre existența acestor structuri, însă acum avem și primele dovezi care arată faptul că nu se înșelau. Am măsurat poziția acestor structuri şi am aflat că ele se află la o altitudine de aproximativ 600 de kilometri deasupra solului, în ionosfera superioară, și se pare că ele urcă până în plasmasferă. Descoperirea acestor structuri este importantă, deoarece ele pot afecta sistemele de navigație civile și militare prin satelit. În consecinţă, trebuie să le înțelegem”, a declarat Cleo Loi de la CAASTRO (ARC Centre of Excellence for All-sky Astrophysics) și School of Physics din cadrul University of Sydney.

Studiul cercetătorilor a fost publicat în revista Geophysical Research Letters şi a făcut obiectul tezei sale de doctorat a dr. Cleo Loi. În clipul video de mai jos puteţi urmări o prezentare a structurilor din plasmă aflate în magnetosfera Pământului. Regiunea din jurul Pământului în care se manifestă câmpul magnetic terestru, denumită magnetosferă, conţine plasmă creată prin ionizarea atmosferei de către radiaţia solară. Ionosfera reprezintă regiunea interioară a magnetosferei, iar deasupra acesteia se afla „plasmasfera”. Aceste regiuni ale magnetosferei conţin o varietate de structuri din plasmă, inclusiv unele sub formă de tuburi.

Descoperirea a fost făcută folosind Murchison Widefield Array, un telescop radio din deșertul australian, iar pentru munca sa, Loi a primi și premiul Bok 2015 al Societății Astronomice din Australia.

sursa: https://www.sciencealert.com/science-confirms-giant-plasma-tubes-floating-above-earth

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii