Noutăți

Atracție turistică uimitoare din România, pe lista celor mai frumoase destinații subterane alese de CNN iReport

  •  
  •  
  •  

salina turda afara“Salina Turda este una din locațiile turistice din lume care trebuie văzute cu orice preț, dacă ajungi în România” menționează ireport.cnn.com.

Salina Turda se găsește în zona Durgău-Valea Sărată din Turda. Intrarea în Salină (prin galeria de acces Franz Josef) se făcea până în anul 2010 din str. Salinelor 54A (cartierul Turda Nouă), în prezent se face prin noua și moderna intrare din centrul turistic Salina-Durgău (Aleea Durgău nr. 7). Salina este înscrisă pe lista monumentelor istorice din județul Cluj, elaborată de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național din România în anul. Vizitatorii au posibilitatea de a coborâ la 120 de metri în subteran, unde sunt amenajate camera ecourilor, un parc de distracţii cu panouri de baschet, terenuri de minigolf, o roată mare şi un lac subteran pe care se pot efectua plimbări cu barca. Salina Turda este recomandată celor care suferă de alergii, astm şi alte probleme respiratorii.

t3foto DMC

Salina Turda a fost desemnată al doilea cel mai frumos loc subteran din lume, de către postul de televiziune CNN. Numeroase destinaţii de pe glob sunt transformate în veritabile locuri de atracţie. Şase astfel de proiecte inovative de pe mapamond au transformat zone industriale nefolosite în locuri de petrecere a timpului liber”, scrie CNN online.

Site-ul When on Earth a ales-o drept cea mai frumoasă locație subternă din lume.

În luna iunie a acestui an Salina Turda a fost adaugată de google în serviciul Google Street View. Utilizatorii serviciului se pot plimba prin galeriile, sălile și minele Salinei. Imaginile din salina Turda au fost realizate în luna mai a acestui an, fiind prelucrate cu ajutorul unui program special pentru Google Street View.

img.phpfoto google street view

”Am lansat pe platforma Google Maps imaginile panoramice street view din Salina Turda. Este prima intrare în subteran din România pentru Google Street View, acest serviciu fiind util pentru cei care sunt la mii de kilometri distanţă şi care pot vizita virtual acest obiectiv turistic. Google Street View este prezent în peste 65 de ţări din lume. Anul acesta este unul special pentru noi, deoarece aniversăm 5 ani de Google Maps în România”, a spus Dan Bulucea, country manager al Google România, într-o conferinţă de presă.

t2Dovezi arheologice sigure ale exploatării sării la Durgău-Turda există din perioada preromană (50 î.C.-106 d.C.). Romanii (106-274 d.C.) au exploatat sarea la Durgău în camere piramidale de 17-34 m adâncime si 10-12 m lățime. După retragerea romanilor în anul 274, până în secolul al XI-lea, nu există dovezi certe că extracția sării ar fi continuat. În secolul al XIII-lea este menționată existența ocnei de la Durgău-Turda. Astfel, la 1 mai 1271, se dăruia capitului Episcopiei de Transilvania „ocna de sare de la Durgău-Turda”. Acest document este considerat prima atestare documentară a salinei. În 1924 s-a introdus iluminatul electric pentru a asigura iluminarea galeriilor. Exploatarea sării din salină a fost sistată definitiv în anul 1932, din cauza dotării tehnice primitive, a randamentului scăzut și a concurenței altor saline ardelene. În timpul celui de-al doilea război mondial salina a fost folosită de populația orașului ca adăpost antiaerian, iar în anii 60′ a fost folosită pe post de “frigider” pentru depozitarea brânzeturilor.

foto DMC – scara bogaților

S-a redeschis în anul 1992, în scop turistic și curativ, și se poate vizita tot timpul anului. Demne de văzut sunt și utilajele medievale bine conservate din mină, unice în Europa: fierăria, crivacul și moara de sare. De asemenea demne de observant sunt și Altarul cioplit în peretele de sare și Scara Bogaților, o scară lucrată filigranat în lemn.

t8foto DMC

t1foto DMC

http-www.orangesmile.comextremeimgmainsalina-turda_1foto whenonearth.ne

reportaj de Mădălina Corina Diaconu

surse: cnn ireport, google street view, when on earth, wikipedia

 


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii