Noutăți

Atlasul medical scris de un medic nazist care este folosit și astăzi de chirurgi

Un neurochirurg din Statele Unite a reușit să finalizeze o operație cu ajutorul informațiilor dintr-o carte de anatomie scrisă în perioada celui de-al Treilea Reich. Susan Mackinnon, medic chirurg din statul american Washington, a apelat la o carte de anatomie din secolul al XX-lea pentru a încheia cu success procedura chirurgicală.

Atlasul pe care l-a folosit, Anatomia topografică a omului – Pernkopf, este considerat cel mai bun exemplu de desene anatomice din lume. Pielea, mușchii, tendoanele, nervii, organele și oasele sunt desenate extrem de minuțios.

Însă cartea nu se mai tipărește, iar exemplarele second hand pot fi cumpărate online chiar și cu câteva mii de lire sterline. Cu toate acestea, în ciuda prețului uriaș, puțini îl vor afișa cu mândrie în clinica, biblioteca sau casa lor.

Asta pentru că descoperirile din atlas provin după analizarea cadavrele a sute de oameni uciși de naziști. Corpurile lor – decupate și disecate – stau la baza ilustrațiilor de pe miile de pagini.

Dr. Mackinnon a mărturisit că este stânjenită fiindcă a fost nevoită să se folosească de informațiile din carte, însă, altfel nu și-ar putea face treaba.

Rabinul Joseph Polak – un supraviețuitor al Holocaustului și profesor de drept al Sănătății – consideră că acest atlas este o „enigmă morală”, deoarece este derivat din „răul real, dar poate fi folosit în slujba binelui”.

Cartea a fost un proiect de 20 de ani al unui proeminent nazist și doctor, Eduard Pernkopf. Când a fost numit decan al școlii de medicină de la Universitatea din Viena, el a jefuit toți membrii evrei ai facultății, inclusiv trei laureați Nobel.

În 1939, o nouă lege a celui de-al treilea Reich asigura că trupurile tuturor prizonierilor executați să fie trimise imediat la cel mai apropiat departament de anatomie în scopuri de cercetare și predare.

În această perioadă, Pernkopf a lucrat 18 ore pe zi pentru disecarea cadavrelor, în timp ce o echipă de artiști a creat imagini pentru cartea sa. Uneori, institutul de anatomie era atât de plin, încât execuțiile trebuiau amânate.

Dr. Sabine Hildebrandt, de la Școala Medicală Harvard, spune că cel puțin jumătate din cele 800 de imagini din atlas provin de la prizonierii politici – bărbați și lesbiene, gay, țigani, dizidenți politici și evrei.

În prima ediție a atlasului, publicată în 1937, semnăturile ilustratorilor Erich Lepier și Karl Endtresser au inclus svastici și însemnele SS.

Chiar și ediția din 1964 în două volume în limba engleză a inclus semnăturile originale, inclusiv simbolurile naziste. Edițiile ulterioare au eliminat aceste detalii.

Mii de exemplare ale atlasului au fost vândute în întreaga lume și au fost traduse în cinci limbi. Prezentările din cărți descriu „desene impresionante … și piese de artă remarcabile”, în timp ce evită orice mențiune despre trecutul lor sângeros.

Citește mai mult: Stirile PRO TV


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii