Noutăți

Atlasul cerului – ATLASGAL – cea mai mare hartă a galaxiei noastre. VIDEO

Suntem deseori copleșiți de imensitatea de stele pe care le putem observa în fiecare noapte senină. Însă acestea nu sunt nici pe departe toate, ochiul uman observă doar o mică parte. De aceea, pentru a ne face o imaginea și mai corectă despre Univers, Observatorul European de Sud ( ESO) a derulat și încheiat cu succes un proiect extrem de ambițios.

Astronomii și-au propus să ofere publicului larg cea mai mare imagine a galaxiei noastre, un fel de atlas stelar, numit ATLASGAL. Aceasta imagine este de 4 ori mai mare decât oricare altă fotografie realizată vreodată cu galaxia noastră.

“ATLASGAL ne permite să le oferim oamenilor o nouă imagine a galaxiei noastre, Calea Lactee. Multe echipe de cercetători dar și astronomi amatori folosesc deja imaginile pentru a face noi și noi descoperiri”
, a declarat Leonardo Testi, un membru al echipei ATLASGAL.

Noua imagine a fost capturată de telescopul Atacama Pathfinder (APEX), care se află la 5.100 de metri deasupra nivelului mării , în regiunea Atacama din Chile pe platoul Chajnantor. Harta are peste 180 de milioane de pixeli iar pentru a capta imaginile care o compun, astronomii au folosit instrumente extrem de sensibile, cum ar fi Camera bolometru (LABOCA), un instrument utilizat la măsurarea intensităţii radiaţiilor electromagnetice, în special a celor din domeniul infraroşu.

imaginea completă  se poatea vedea aici: http://www.eso.org/public/images/eso1606a/zoomable/

sursa:sciencealert.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii