Noutăți

„Atlasul ascuns al lumii subterane”, hărțile care prezintă plăcile tectonice ascunse ale Pământului

  •  
  •  
  •  

Plăcile tectonice ale pământului fac lumea noastră unică. Datorită acestor insule continentale și oceanice colosale care plutesc deasupra unei mantale fierbinți, parțial topite, avem oceane, munți, vulcani, cutremure și chiar o atmosferă. De aceea, o echipă de oameni de știință olandezi de la Universitatea din Utrecht au realizat o nouă bază de date care conține tot ce trebuie să știm despre fiecare placă tectonică descoperită vreodată.

Cele 94 de plăci tectonice sunt clasificate după vârsta de formare, adâncime sau locație. Atlasul a fost realizat după acumularea datelor a 17 ani de muncă. Tomografia seismică, care utilizează valuri de la cutremure pentru a simula imagini ale interiorului planetei, a ajuns la performanțe notabile. Printre altele, a dezvăluit că plăcile tectonice se scufundă în mantauă până la granița de bază a acesteia, la 2.900 km sub suprafața Pământului.

Multe dintre aceste plăci ascunse au fost descoperite folosind seismologia. Atunci când anumite valuri (primare) călătoresc prin mediul lor, se deplasează mai repede prin materiale mai reci și mai solide decât prin materiale mai fierbinți, parțial topite. Un alt tip de undă (secundară) poate călători numai prin substanțe solide, nu prin lichide. Folosind aceste informații, geofizicienii ne-au dezvăluit arhitectura interioară ale planetei, identificând 94 de plăci tectonice ascunse care au creat Atlasul lumii subterane. 

content-1508498971-hi content-1508499049-ar content-1508499166-wc

sursa: http://www.iflscience.com/environment/extraordinary-atlas-underworld-showcases-earths-94-hidden-tectonic-plates/

traducere  și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii