Noutăți

Asul din mânecă al Armatei nord-coreene este… un model de avion apărut în 1947. Pare o glumă, dar AMENINȚAREA E MAJORĂ iar temerile întemeiate!

 •  
 •  
 •  

Antonov AN-2 este un avion vechi, rudimentar, apărut în 1947, în URSS. Aparent, este o aeronavă caraghioasă, un biplan al cărui design amintește de avioanele anilor ’20 și ’30 ai secolului trecut, care nu ar putea stârni teama niciunei armate moderne. Dar lucrurile nu stau deloc așa!

Există opinii conform cărora la proiectarea lui Antonov AN-2 rușii s-ar fi inspirat de la un vechi avion românesc. Este vorba despre IAR 39, care se fabrica în România anilor ’40. Cu sau fără idei preluate de la români, rușii au conceput, în 1947, un avion deosebit de ieftin, de rezistent și… destul de lent.

Datorită formei și a utilizării sale în agricultură, avionul Antonov AN-2 a fost supranumit „porumb”. Chiar dacă, din punct de vedere militar, pare, astăzi, o aeronavă de tot râsul, Antonov AN-2 a reușit să intre în Guinness Book drept avionul care a fost fabricat de-a lungul celui mai lung interval de timp, din 1947 și până în 1992. Antonov AN-2 poate ateriza și decola pe suprafețe neamenajate și n-are nevoie, la aterizare, decât de distanțe foarte scurte.

c

b

Armata dictatorului Kim Jong-un dispune de o flotă de 300 de astfel de aeronave cu elice. Avioanele Antonov AN-2 sunt greu detectabile de către radarele moderne și, zburând în apropierea solului, ele ar putea pătrunde pe teritoriul Coreei de Sud, pentru realizarea unor misiuni de luptă sinucigașe, a unor atacuri cu grave consecințe.

Dată fiind dificultatea de a fi detectate de către aparatele radar moderne, aceste avioane ce pot transporta câte 10 militari de elită sau o încărcătură de o tonă, sunt relativ ferite, în ciuda lentorii lor, de atacurile antiaerienei. Sistemele de rachete sol-aer ar putea să nu le ia în colimator iar aparatele de zbor supersonice ar putea avea dificultăți în a le detecta și intercepta, având în vedere capacitatea de zbor la înălțimi și viteze foarte reduse.

Dincolo de posibilitatea parașutării unor echipe de comando în teritoriile considerate inamice de către conducerea nord-coreană, pericolul maxim este ca avioanele Antonov AN-2 să fie folosite pentru… atacuri nucleare. Greu detectabile fiind, ele ar putea purta o încărcătură nucleară, efectuând misiuni sinucigașe de distrugere, cu efecte cumplite asupra unor obiective strategice sau zone intens populate, cum ar fi Seul, capitala Coreei de Sud, care, împreună cu zona sa metropolitană, are o populație mai mare decât întreaga Românie (25 de milioane de oameni).

d

Iată cum un avion rudimentar, cu un design demn de anii ’30 și intrat în producție la jumătatea secolului XX mai poate, încă, reprezenta un pericol major, chiar și pentru un stat care stă foarte bine, în privința forței militare. Tehnica veche de luptă poate avea punctele sale forte, după cum și tehnologiile militare ultramoderne au vulnerabilitățile ori neajunsurile lor!

a

e

Surse: www.dailymail.co.uk, wikipedia.org, www.foxnews.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

2 Comments on Asul din mânecă al Armatei nord-coreene este… un model de avion apărut în 1947. Pare o glumă, dar AMENINȚAREA E MAJORĂ iar temerile întemeiate!

 1. Daca vor folosi carute, biciclete si submarine cu pedale vor fi si mai nedetectabili … vor circula atat de lent si de invizibil, ca la granita o sa fie confundati cu turistii obisnuiti.

 2. În primul rând rușii nu sau inspirat din IAR 39 așa cum afirmati.
  În al doile rând avionul denumit ,,Porumbarul” era Policarkov sau PO-2 denumit ,,kukuruznik, același avion era într-adevăr greu de prins in colimator pentru că aparatele de ochire germane calculau de la 90km în sus.
  Restul articolului pare venit di latura aiurelilor publicate în acești ani.
  A-2 este într-adevăr un avion versatil dar greu de detectat nu este pentru că face un zgomot infernal făcândul țintă ușoară oricărui infanterist.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii