Noutăți

Astronomii tocmai au descoperit cea mai mică stea din Universul cunoscut

  •  
  •  
  •  

Oamenii de știință au raportat descoperirea celei mai mici stele găsite vreodată, detectând o stea doar puțin mai mare decât Saturn, aflată la aproximativ 600 de ani-lumină distanță de Pământ. Lumina stelei, numită EBLM J0555-57Ab, este extrem de slabă. Prin comparație, este de 3.000 de ori mai slabă decât cea degajată de Soarele nostru. Forța gravitațională de la suprafață stelei este de aproximativ 300 de ori mai mare decât cea de pe Pământ, fiind însă la limită pentru a produce transformarea hidrogenului în heliu.

“Descoperirea noastră arată cât de mici pot fi stelele. Dacă această stea avea o masă mai mică, reacția de fuziunea a hidrogenului din nucleu nu putea fi susținută, iar steaua s-ar fi transformat într-o pitică maro”, susține astronomul Alexander Boetticher de la Universitatea din Cambridge din Marea Britanie.

Steaua este mai mică și probabil mai rece decât multe exoplanete gazoase pe care oamenii de știință au avut ocazia să le observe până acum. EBLM J0555-57Ab are o masă comparabilă cu cea a stelei pitice TRAPPIST-1, corp situat la aproximativ 39 ani-lumină de Pământ.

La polul opus, una dintre cele mai mari stele descoperite până acum este RMC 136a1. Aceasta se află la o distanță de aproximativ 163 000 de ani-lumină,într-o galaxie vecină cu a noastră, cunoscută sub numele de Marele Nori Magellanic. Are cea mai mare masă a unei stele cunoscute, aceasta fiind de 265 de ori mai mare decât a Soarelui.

Și o ultimă curiozitate: în nopțile senine, cu ochiul liber se pot observa aproape 6.000 de stele; folosind un telescop se pot observa însă sute de mii de stele din Calea Lactee.

soare

sursa: http://www.sciencealert.com/astronomers-have-discovered-the-smallest-star-known-to-science

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii