Noutăți

Astronomii tocmai au descoperit 6 galaxii bizare care par să fie lipsite de stele

  •  
  •  
  •  

O simplă definiție ne spune faptul că o galaxie este un sistem cu masă, unit de forțe gravitaționale, alcătuit dintr-o aglomerație de stele, praf și gaz interstelar, materie întunecată invizibilă și energie întunecată. Însă, astrofizicienii au descoperit recent ceva cu adevărat ciudat: și anume faptul că în Univers au existat și încă e posibil să mai existe galaxii lipsite de stele.

Se crede că aceste galaxii, denumite și galaxii întunecate, ar fi putut fi mai frecvente în universul timpuriu, când galaxiile ar fi putut avea mai multe dificultăți în a forma stele. Totuși, deoarece galaxiile întunecate nu conțin stele, doar materie și gaze, ele emit puțină lumină vizibilă, făcându-le foarte dificil de detectat și de studiat. Numai câteva posibile galaxii de acest tip au fost detectate de-a lungul timpului.

De aceea, recenta descoperire a astrofizicienilor de la ETH Zurich a cel puțin 6 galaxii întunecate i-ar putea ajuta pe astronomi să înţeleagă mult mai bine rolul pe care îl joacă acestea în Univers, precum și modul în care s-au format. Bineînțeles, descoperirea trebuie să fie confirmată și de alte studii suplimentare. Cercetătorii au făcut această descoperire utilizând o tehnică de detecţie care se bazează pe prezența quasarilor. Aceștia din urmă sunt unele dintre cele mai puternice surse de radiaţii electromagnetice din Univers, iar energia lor se datorează găurilor negre supermasive din centrele galaxiilor. Energia nu provine de la o gaură neagră, ci este generată de materia discului din jurul găurii negre atunci când aceasta se prăbuşeşte spre gaura neagră.

Dacă o galaxie întunecată, plină de hidrogen, este aproape de o galaxie cu un quasar în centru, va acționa ca un fel de lanternă cosmică și această linie va apărea în spectrul său.

„Încă nu avem dovezi solide că acești candidați sunt galaxii întunecate, dar seamănă mult mai mult cu acestea decât cu orice altceva despre care știm. Fiecare câmp quasar observat va oferi potențialul de a descoperi noi candidați de galaxii întunecate și de a oferi informații cruciale despre fazele timpurii și întunecate ale formării galaxiilor”, au scris cercetătorii în lucrarea publicată în Jurnalul Internațional de Astrofizică.

dark-galaxies_1024

 

sursa: https://www.sciencealert.com/dark-galaxy-candidates-identified-early-universe-z-3-2-lyman-alpha

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii