-->

Noutăți

Astronomii au descoperit prima cometă fără coadă

Cometele, așa cum le știam până acum, au o coadă lungă din gaze și praf. Astronomii au descoperit însă prima cometă fără coadă. C/2014 S3, pe numele său, provine din Norul Oort, un loc din afara sistemului nostru solar, plin de comete. Unele dintre orbitele acestor corpuri cerești intră în interiorul sistemului nostru Solar, o dată la câteva mii de ani.

Potrivit unor observații efectuate, C/2014 S3 conține de 1 milion de ori mai puțină apă decât orice altă cometă descoperită vreodată de astronomi. Mai mult, în compoziția sa se găsesc roci solide, asemănătoare celor care stau la baza formării asteroizilor, lucru ce îi determină pe astronomi să susțină că C/2014 S3 ar putea fi de fapt un obiect cosmic unic, ce a contribuit la formarea Pământului.

Acest obiect este foarte interesant, deoarece ar putea fi o bucată de piatră care a contribuit la formarea planetei noastre. Dacă am fi observat-o fără să îi analizăm și locul de proveniență, am fi spus că avem de-a face cu un asteroid, însă nu este așa.” a declarat Olivier Hainaut, astronom la European Southern Observatory.

Cometa a fost reperată pentru prima dată în anul 2014, cu ajutorul telescopului PANSTARSS-S1 din Hawaii. Însă, doar după doi ani de observații și analize, Hainaut și echipa sa au putut demonstra faptul că neobișnuita cometă s-a format undeva aproape de Pământ, în urmă cu aproximativ 4 miliarde de ani. După o călătorie îndelungată, se întoarce din nou „acasă”.

sursa: sciencealert.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii