Noutăți

Astronomii au descoperit o nouă LUNĂ, a 14-a, pe orbita planetei Neptun

Neptun, a opta planetă de la Soare, păstrează încă multe secrete pentru astronomi. Un astfel de mister este și Hippocamp, cea de-a 14 lună a lui Neptun, obiect pe care oamenii de știință l-au observat acum. pentru prima dată în istorie. Satelitul are doar 34 de kilometri și este, cel mai probabil, o bucată din Proteus, care s-a rupt în urma unei coliziuni cu o cometă, cu miliarde de ani în urmă. Proteus este al doilea satelit natural al lui Neptun ca mărime și cel mai mare satelit interior al planetei. Acesta a fost descoperit de sonda spațială Voyager 2 în anul 1989 și a fost denumit așa în cinstea lui Proteu, o divinitatea greacă a mării menționată de Homer în Odiseea ca „bătrânul mării” și paznicul turmelor de foci ale lui Poseidon. Proteu avea capacitatea de a prezice viitorul și de a se metamorfoza, putându-se transforma în leu, dragon, panteră, râu, copac, foc, apă, etc…

Proteus îl înconjoară pe Neptun cu o orbită ecuatorială apropiată, care se află la o distanță de aproximativ 4,75 raze ecuatoriale ale planetei. Orbitele lui Proteus și Hippocamp sunt la o distanță de aproximativ 12.000 km una de alta.

“Problema cu această nouă lună este că are un diametru mult prea mic pentru a fi observată într-o singură expunere a telescopului, de aceea nu a mai fost observată până acum. Mai mult decât atât, se mișcă destul de repede încât nu am putut combina mai multe imagini ale acesteia”, a declarat astronomul Mark Showalter de la Institutul SETI pentru ScienceAlert.

Neptun a fost prima planetă găsită prin calcule matematice. Planeta a fost descoperită ca urmare a perturbărilor gravitaționale din orbita lui Uranus, ceea ce l-a făcut pe Alexis Bouvard să presupună existența unei a opta planete. Neptun a fost ulterior observat pe 23 septembrie 1846 de Johann Galle, la o distanță de mai puțin de un grad de poziția prezisă de calculele lui Urbain Le Verrier. La scurt timp după aceasta a fost descoperit și satelitul său Triton. Alți 12 sateliți au fost descoperiți în secolul al XX-lea. La 25 august 1989, sonda spațială Voyager 2 a trecut prin vecinătatea planetei.

sursa: https://www.sciencealert.com/a-new-tiny-moon-has-been-found-orbiting-neptune-where-there-should-have-been-nothing
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii