Noutăți

Astronomii au descoperit două obiecte masive care schimbă tot ceea ce știm despre evoluția stelelor

  •  
  •  
  •  

Piticele maro sunt obiecte cosmice care sunt mai masive decât o planetă, dar care nu sunt destul de masive pentru a fi considerate stele. Astronomii au descoperit recent două astfel de corpuri cerești, care sunt atât de masive încât pun sub semnul întrebării modul în care privim evoluția stelelor. Acestea se numesc Epsilon Indi B și Epsilon Indi C și, pe baza noilor estimări, masa acestora este de peste 70 de ori mai mare decât masa planetei Jupiter, fiind foarte apropiată de masa necesară formării unei stele.

Cu toate acestea, Epsilon Indi B și C nu sunt încă stele și astronomii sunt nevoiţi să reanalizeze teoria evoluţiei stelelor pentru a putea deduce care este într-adevăr masa necesară declanşării reacţiei de fuziune nucleară în cazul acestor obiecte cosmice. Piticele maro sunt de obicei descrise ca stele eşuate, în sensul că nu au masa sau temperatura necesară pentru a susţine reacţia de fuziune nucleară.

Potrivit oamenilor de ştiinţă limita superioară a masei piticelor maro este de aproximativ 70 de ori masa planetei Jupiter şi că în cazul unei mase mai mari piticele maro se vor transforma inevitabil în stele. Descoperirea lui Epsilon Indi B și Epsilon Indi C sugerează însă că această concepţie s-ar putea să nu fie valabilă. Sistemul Epsilon Indi a fost descoperit în anul 2003 în constelația Indus, la aproximativ 12 ani-lumină distanță. Acesta este format dintr-o stea de mărime mică din secvența principală, care are o masă de aproximativ trei sferturi din masa Soarelui și o pereche de pitice maro.

Recent, un obiect cosmic de mărimea lui Jupiter a fost descoperit pe o orbită în jurul acestei stele, fiind vorba de cea mai apropiată exoplanetă de acest gen față de sistemul nostru solar cunoscută în prezent. Astronomii au calculat masele celor mai mari trei obiecte care alcătuiesc sistemul Epsilon Indi pe baza cantității de lumină pe care o emit. Aceste observații inițiale, bazate pe imagistica în infraroșu și pe spectroscopia de mică rezoluție, au prezis că masa piticelor maro ar fi de aproximativ 28…47 de ori masa lui Jupiter.

„Rezultatele noastre sugerează că modelele privind evoluţia stelelor pe care le avem în prezent trebuie revizuite. Am arătat că doar o mică diferenţă de masă poate reprezenta diferenţa între cea mai grea pitică maro şi cea mai uşoară stea. În ciuda acestui fapt, ele sunt destinate unor evoluţii diferite, una devine întunecată şi rece în timp ce cealaltă va străluci timp de miliarde de ani. Vrem să ştim dacă stelele şi piticele maro există dintotdeauna în aceeaşi proporţie relativă în regiunile în care se formează stelele, ceea ce ne-ar ajuta să înţelegem mai bine galaxia noastră ”, a declarat Serghei Dieterich, autorul principal al studiului.

Cercetătorii au propus diverse scenarii care să descrie evoluţia acestor obiecte masive având o masă mai mică decât a unei stele în speranța de a găsi modele mai bune care să prezică evoluția lor.

sursa: https://www.sciencealert.com/massive-brown-dwarfs-failed-stars-force-model-rethink?perpetual=yes&limitstart=1
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii