Noutăți

Astronauții americani din programul Apollo s-au îmbolnăvit pe Lună. Cum ne-ar afecta sănătatea praful lunar, dacă omul ar începe să colonizeze satelitul natural al Terrei

  •  
  •  
  •  

Se discută din ce în ce mai mult despre noi misiuni cu echipaj uman pe Lună, și de ce nu, de construirea unor baze lunare în care omul să locuiască în permanență. Cu toate acestea, oamenii de știință de la Universitatea Stony Brook sustin că expunerea prelungită la praful lunar ne-ar putea afecta sănătatea extrem de grav. În teste, expunerea la particulele de praf ale solului lunar a condus la uciderea a până la 90% din celulele pulmonare umane și din neuronii de șoareci.

Fără efectele oxigenului, a apei și a activității biologice, particulele de praf de pe Lună au devenit diferite față de cel de pe Terra. Este abraziv, reactiv chimic și poartă o încărcătură statică ridicată. Rezultatul este o pulbere de culoare gri, foarte neplăcută, care s-a prins cu înverșunare de costumele astronauților ce au pășit pe lună în cadrul misiunilor Apollo. Din cauza acestui praf astronauții s-au îmbolnăvit. Boala a dus la iritarea plămânilor celor care au pășit pe satelitul nostru natural dar, conform NASA, afecțiunea a fost tratată cu foarte mare ușurință la întoarcerea acasă.

Studiul echipei condusă de geneticianul Rachel Caston, pe sol lunar simulat, arată că în timp ce ochii roșiatici și iritarea căilor respiratorii ale echipajului Apollo au fost doar temporare, un eventual echipaj uman care ar locui mai mult timp pe Lună s-ar confrunta cu tulburări mai grave, care ar conduce inclusiv la apariția cancerului. Potrivit lui Caston, efectele prafului lunar sunt similare cu silicoza, o boala pulmonara determinată de factorii de mediu, cauzată de inhalarea îndelungată a pulberilor cu conținut crescut de bioxid de siliciu liber cristalin. Micile particule de siliciu se așează în alveolele plămânilor, unde pot provoca iritarea acestora sau chiar afectează ADN-ul celulelor, ducând la cancer. Afecțiunea se întâlnește la mineri, la lucrătorii din turnătorii, la muncitorii din carierele de piatră sau în industria materialelor abrazive.

Folosind soluri lunare recreate, echipa lui Caston a expus celulele pulmonare umane în creștere și celulele creierului unor șoareci de laborator la acest praf. Oamenii de știință au descoperit că după o perioadă de timp praful a ucis până la 90% din toate celulele. De asemenea, a afectat semnificativ ADN-ul din neuronii șoarecilor și a omorât celulele umane atât de eficient încât nu a fost posibil să se măsoare modificările aduse ADN-ului uman. De ce praful provoacă atât de mult daune este încă neclar…

sursa:https://newatlas.com/lunar-dust-major-health-hazard/54503/
sursa:https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/2017GH000125
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii