Noutăți

Pe 4 august 1919, Armata Română ocupa Budapesta și o scăpa de bolșevici. Astăzi, Ungaria ar trebui să omagieze Armata Română dar nu va spune nimic despre acest eveniment…

 •  
 •  
 •  

Imediat după Primul Război Mondial, tentaculele otrăvite ale bolșevismului revoluționar au înhățat Ungaria, promițând îngroparea ei în întunericul comunist încă de atunci. Dacă acest lucru nu s-a întâmplat este meritul Armatei Române care a ocupat Budapesta în anul 1919, alungându-i pe bolșevici de la conducerea țării. După ce a instaurat ordinea, armata română a girat formarea unei conduceri democratice, iar apoi s-a retras.

Un astfel de eveniment istoric, care a salvat poporul ungar de 25 de ani de comunism feroce, ar trebui să fie omagiat de statul maghiar, un prilej de a-și manifesta recunoștința și, eventual, de a-și cere scuze pentru toate mizeriile pe care ungurii, timp de secole, le-au făcut românilor.

armata romana budapesta

Armata română în fața Parlamentului Ungar

Din păcate, eu nu am auzit în ultimii 27 de ani ca ungurii, de la nivel oficial, să aducă un omagiu armatei române ELIBERATOARE! Poate că au rămas traumatizați de faptul că, în acele zile de stupoare pentru ei, OPINCA unui țăran român a fost atârnată, simbolic, în vârful Clădirii Parlamentului de la Budapesta…

O poveste memorabilă pe care vreau să v-o reamintesc. Citiți-o aici: Cum au pus românii opinca pe Parlamentul de la Budapesta în1919. Povestea fabuloasă și emoționantă a isprăvii sergentului Iordan, povestită de generalul Marcel Olteanu, comandantul său…

Daniel Roxin
http://daniel-roxin.ro/

Povestea cuceririi Budapestei pe Wikipedia:

La 21 martie 1919, puterea în Ungaria a fost preluată de comuniștii conduși de Béla Kun. Forțele comuniste maghiare au atacat atât noul stat Cehoslovacia, cât și trupele române din Transilvania, în speranța de a ocupa Transilvania. La 11 decembrie 1918 s-a creat Comandamentul trupelor din Transilvania, comandant de corp fiind numit generalul Traian Moșoiu, iar ulterior generalul Gheorghe Mărdărescu.

La 4 august 1919 armata română a intrat în Budapesta sub comanda generalului Gheorghe Mărdărescu, alți generali ai armatei fiind Demetrescu, Holban, Traian Moșoiu și locotenent-colonelul Ion Antonescu. A fost cucerită capitala, Budapesta, Béla Kun a demisionat și regimul comunist a fost înlăturat. La 14 noiembrie 1919, armata română a părăsit Budapesta, care a rămas sub conducerea armatei naționale ungare. La 16 noiembrie 1919, Horthy a intrat în Budapesta și și-a stabilit centrul comandamentului la hotelul Gellért.

La 25 februarie 1920, armata română a părăsit teritoriul Ungariei la cererea Antantei.


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

24 Comments on Pe 4 august 1919, Armata Română ocupa Budapesta și o scăpa de bolșevici. Astăzi, Ungaria ar trebui să omagieze Armata Română dar nu va spune nimic despre acest eveniment…

 1. A ‘multumit’ Horty ulterior
  No good deeds gets unpunished

 2. Pentru cei care nu știu..

  Ungaria mare nu a existat. A existat Austro-Ungaria mare, unde Ungaria era anexa Austriei. In 1527, dupa batalia de la Mohaci , statul ungar a disparut complet si a devenit pasalic turcesc. Au fost eliberat de armata austriaca si a fost atasat statului austriac, când turcii, care transformaseră Ungaria în paşalâc, au fost alungaţi de armatele unei puteri europene, creştine, în acea armată nu a fost niciun ungur care să fi ridicat sabia pentru gloria, liberatea sau demnitatea maghiară! Nici unul! De data asta, pentru prima oară în istoria lor, ungurii erau majoritari în propria ţară. Iar statul ungar era, pentru prima oară, un stat naţional!
  Comunitatea internaţională le-a făcut ungurilor acest dar, iar ei, maghiarii, consideră că atunci, la Trianon, s-a produs cel mai mare dezastru din istoria lor! In intervalul 1527 – 1920, Budapesta nu a fost capitala unui stat suveran.
  .Subliniez ca Transilvania nu a disparut odata cu statul ungar, nefiind ocupata de turci sau facuta pasalic. Statul ungar a reaparut abia dupa 400 de ani , adica la tratatul de la Trianon atunci cind ungurii sustin ca a fost distrusi. De fapt atunci a reaparut. Acum maghiarii pling dupa frontierele care , de fapt, nu le-au apartinut. Frontierele le apartineau habsburgilor , iar ei erau inclusi intre ele , ca toata zona central europeana. Abia după Trianon, ungurii s-au trezit fără stăpân, liberi să se guverneze cum vor! Care a fost primul lor gând de autoguvernare maghiară, suverană şi independentă pentru prima oară după 400 de ani?
  Stiţi care a fost primul gind al guvernului ungar? Nu stiti sau va faceti ca nu stiti pentru că este tare jenant ce a decis, de capul ei, clasa politică din Ungaria!
  Au decis să trimită şi au şi trimis la Bucureşti o delegaţie, de trei conţi maghiari, care i-au propus regelui Ferdinand şi lui Ionel Brătianu ca Ungaria să se lipească la România, într-un stat dualist, după modelul dualismului austro-ungar instituit în 1867!. Nici mai mult, nici mai puţin!

  • Nu toti ungurii considera Trianonul un mare dezastru, ci doar ungaristii, adica aceia ce doresc refacerea Ungariei mari!

  • ADRIANN LASCU // 4 august 2017 at 13:22 // Răspunde

   Esti mare domnule. Publica pe fb sa mai cunoasca si alti putina istorie. RESPECT

  • Citeste din istoria altor state, si vei afla adevarul. Románia este doar din 1856, dar sí dupa aceea a fost de multe ori a altora. Spune-mi un rege roman(de nationalitate romana). …. Vad ca nu ai gasit. Cum a fost cumparata Transilvania? … Cauta adevarul si vei plange cand vei afla adevarul.

 3. Mihai Deacu // 5 august 2016 at 9:58 // Răspunde

  Asta trebuia sa fie articolul principal, de publicat peste tot, chiar si pe Facebook…

 4. Cine isi uita istoria, este ….

 5. După ce trupele româneşti au alungat din Budapesta guvernul comunist al lui Bela Kun, în august 1919, elita politică maghiară a încercat o apropiere între Ungaria şi România. Conform volumului “România şi Ungaria în cadrul Noii Europe”, între 1919 şi 1926, ungurii au cerut cu insistenţă unirea dinastică a Ungariei şi României sub un singur rege aparţinând Casei Regale a României, fie Ferdinand I, fie Carol al II-lea.
  Adică tot o monarhie dualistă, cum fusese Austro-Ungaria, în care locul Austriei să fie luat de România.

 6. iar tratatul de la Trianon ar fi chipurile o mare mare nedreptate pe care tătă lumea le-ar face-o…. (slovaci, sloveni, cehi… evident români (budos olah)…)

 7. Ne vom intoarce!!!

 8. vai de capul lor de unguri , base in mandatul lui de president a propus statului ungur unirea celor doua state dar au refuzat

  • Pai normal ca n-au vrut. Eu sunt de etnie maghiara, m-am nascut in Romania si iubesc tara asta. Sub nici o forma nu mi-ar placea sa fie lipit vreodata Ardealul cu vreo parte a actualei Ungarii. Suntem 2 natiuni/rase/popoare diferite, iar comportamentul, gandirea si pretentiile lor ma lasa cu adevarat rece.

   Repet, iubesc tot ce inseamna Romania pentru mine si o respect din toata inima !

  • Io mi-am pregatit deja o pereche de tenisi de Dragasani! :)))))

 9. Astazi 04.08.2017, in România … din covoarele persane grele, strânse în suluri mari la marginea sălii din Palatul Victoria pentru momentul festiv al sedintei de guvern prin care se alege praful de pensiile militare de stat, ies molii, una câte una …

 10. Daca n-ar fi fost Trianon-ul atunci Ungaria n-ar mai fi fost // 5 august 2017 at 1:31 // Răspunde

  Daca n-ar fi fost Trianon-ul atunci Ungaria n-ar mai fi fost!

  Pe cine nu lasi sa moara nu te lasa sa traiesti!!!

 11. las’ că şi în 56 i-am ‘scăpat’ de revoluţie, aşa că se anulează cele două reciproc.

 12. in 56 au avut revolutia lor impotriva comunismului si armata romana a invadat din nou budapesta si a reinstaurat regimul comunism.
  Nu doar ca autorul nu cunoaste acest detaliu, dar este si rau intentionat nespunand ca de fapt regimul comunism din 1919 a fost instaurat tot din cauza Romaniei, facand presiuni pe alianta pentru a obtine mai multe teritorii din Ungaria in caz de implicare in razboi, fapt ce a dus la demisia lui Karoly nedorind sa semneze acest tratat si a rezultat in venirea comunistilor la putere. Una peste alta, daca doriti sa cunoasteti istoria, acest site nu e locul potrivit, e plin de propaganda ruseasca.

 13. Dr Gheorghe Plesea // 5 august 2018 at 22:42 // Răspunde

  Ironia sortii: putini știu de acest episod istoric dar si mai putini știu ca tot noi am adus pe amiralul Miklos Horthy cel care ne va lua Ardealul de nord……Nici o fapta buna nu rămâne nepedepsita…….Istoria e ironica uneori.

 14. Cata ura in zilele noastre , cauzsta de politicieni nemernici.Sunt Român de etnie maghiara , si nu vreau nici o alipire la Ungaria.Nu toti wuntem boskari/bozgori , adica fara tara.Eu sunt mai mandru cu partea romaneasca , decat cu cea ungureasca , prea agresiva Si rautacioasa.Nu exista pur , si romanii au fost corciti si invadati , ungurii la randul lor au luat ce au putut de unde au cotropit.Cel mai amuzant lucru si ironic este ca maghiarii din romania , nu sunt unguri , acolo s au asezat colonii de oameni maghiarizati , cu precadere ceu cuceriti din luptele cu vecinii vlahi si slovaci.Desi diferiti , maghiarii romani , sunt in realitate , genetic mai apropiati de romani decat de unguri , dar bozgorii cu creierul spalat nu vor intelege niciodata crimele facute de unguri asupra romanilor , si realitatea istoriei si a originii noastre aici.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii