Noutăți

Asistentul virtual Alexa, risc pentru securitatea datelor personale…

  •  
  •  
  •  

Potrivit rezultatelor unui studiu recent, asistentul virtual Alexa, atât de popular grație Amazon, este doar un „intermediar” între utilizator și multe alte „părți interesate” de datele personale ale celui care folosește acest tip de inteligență artificială, potrivit unui comunicat prezentat în cadrul Simpozionului Network and Distributed Systems Security 2021.

Atunci când oamenii folosesc Alexa pentru a se juca pe computer sau a căuta informații, ei cred că interacționează doar cu Amazon, dar multe dintre aplicațiile cu care au de-a face au fost create de alții.

Am identificat mai multe erori în acest proces, ceea ce poate duce la deschiderea accesului acestor alte părți interesate la datele personale ale utilizatorilor”, detaliază expertul Anupam Das.

Practic, potrivit experților, pericolul este tocmai capacitatea extinsă a programelor care rulează Alexa. Aceste funcții ale asistentului rulează ca niște aplicații de smartphone și fac totul, de la a reda muzică la a comanda prânzul.

Practic, în prezent, peste 100 de milioane de copii ale Alexa oferă utilizatorilor câte 100.000 de utilizări de fiecare.

Cum majoritatea acestor programe sunt create de alte entități decât Amazon, rezultă că aceste alte părți interesate pot avea acces la datele celor care folosesc Alexa.

De asemenea, unul dintre cele mai alarmante aspecte descoperite de cercetători a fost faptul că Amazon nu verifică dacă dezvoltatorul unei astfel de aplicații este cel real.

Este simplu – cel care realizează o anume utilizare a inteligenței artificiale ce intră în viața personală a atâtor oameni poate pretinde că este oricine vrea”, arată comunicatul.

În același timp, Amazon „permite mai multe utilizări cu o singură frază de activare, ceea ce generează o problemă majoră, întrucât o utilizare o poate active astfel pe alta, cu care cel care folosește Alexa nu intenționează să intre în contact”, avertizează Das.

 

 


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii