Noutăți

Aryballos sau “sticluța” de parfum din Grecia antică (Foto)

  •  
  •  
  •  

Un aryballos era un vas mic, sferic sau globular cu gât îngust folosit în Grecia Antică. A fost folosit pentru a depozita parfum sau ulei și este adesea descris în picturile cu vaze folosite de sportivi în timpul scăldatului.

În aceste reprezentări, vasul este uneori atașat de o curea la încheietura sportivului sau atârnat de o curea de un cui de pe perete.

Forma vasului aryballos a venit inițial din oinochoe, perioada geometrică a secolului al 9-lea î.Hr., un borcan de vin în formă de glob.

În perioada proto-corintiană a secolului următor, aceasta își atinsese forma definitivă, trecând de la sferică la ovoidă, la conică și în cele din urmă înapoi la sferică.

Această formă definitivă are o gură largă, plată și un singur mâner mic. Unele variante ulterioare au guri în formă de clopot, un al doilea mâner și / sau o bază plată. Olarii au creat, de asemenea, forme inventive pentru aryballoi.

Comisia austriacă a Corpus Vasorum Antiquorum investighează proprietățile materiale ale acestor vase folosind tomografie computerizată și tehnici optice de achiziție 3D.

Corpus Vasorum Antiquorum este un proiect internațional de cercetare pentru documentarea ceramicii antice.

Statutul său: orice ceramică din orice locație antică în timpul oricărei perioade arheologice, s-a dovedit imposibil de realizat și a fost în scurt timp limitată la anumite perioade.

Pe măsură, proiectul s-a extins de la șase națiuni originale: Anglia, Belgia, Danemarca, Franța, Olanda și Italia pentru la 28 în prezent, iar specializările tematice din fiecare țară au fost lăsate la latitudinea comisiei pentru țara respectivă. Comisia franceză (Académie des Inscriptions et Belles-Lettres) servește într-o poziție consultativă.

Foto wikipedia


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii