Noutăți

Artistul care pictează pe apă. Impresionantele opere de artă realizate după o tehnică antică

Lucrările artistului turc Garip Ay durează doar câteva momente, însă sunt considerate a fi adevărate opere de artă. Acesta reușește să creeze aceste capodopere cu ajutorul unei tehnici antice, denumite Ebru.

Ebru este o tehnică străveche persană de pictură pe apă ce a devenit mai târziu o formă tradiţională de artă decorativă specifică Turciei. Acest stil se mai numește marmorat şi constă în adăugarea unei substanţe naturale în apă, pentru a se obţine un lichid îngroşat pe suprafaţa căruia se aplică vopsele insolubile în apă, fără ca acestea să se îmbine între ele. Apoi, cu ajutorul unor beţe de metal, sunt create diverse modele şi forme. Când pictura este gata, aceasta poate fi transferată pe o suprafaţă absorbantă cum ar fi hârtia, materiale textile sau lemnul.

gary6 gary5 gary gary2 apa222

În vârstă de 31 de ani, Garip Ay a studiat artele plastice la un liceu din orașul său natal, Diyarbakir, iar mai apoi a absolvit Universitatea Mimar Sinan din Istanbul. Tânărul a devenit unul dintre cei mai renumiți artiști Ebru din lume, fiind gazda unor numeroase expoziții, ateliere și seminarii, atât în Europa cât și în Statele Unite ale Americii. Abilitățile sale artistice au devenit subiectul unui documentar de televiziune, iar lucrările sale au fost prezentate în nenumeroase show-uri TV, dar și pe internet. Numai ultimul său videoclip, în care prezintă lumii modul de realizare al lucrărilor sale, a fost vizionat, până acum, de peste 26 de milioane de oameni.

sursa: huffingtonpost.com

sursa: odditycentral.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

2 Comments on Artistul care pictează pe apă. Impresionantele opere de artă realizate după o tehnică antică

  1. Superb…

  2. Leonard Chesca // 28 iunie 2016 at 7:35 // Răspunde

    Interesant procedeu, probabil că şi materialele (vopseaua, hârtia de transfer etc.) sunt speciale.
    Totuşi mi-a atrs atenția ceva care mă trimite cu gândul la un trucaj. Această tehnică dacă nu permite şi transferul pe un suport, îsi pierde din valoare. E, aici e ceva dubios în video, prin transfer imaginea tre uia să apară în oglindă, ca o ştampilă. Poate că e doar o greşeală de montaj, sau nu e arătat tot, poate că a mai fost un suport de transfer intermediar şi acest pas nu e prezentat aici.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii