Noutăți

Artefacte preistorice din patrimoniul MNIR prezente în expoziţia internaţională de la Udine, în Italia

  •  
  •  
  •  

Muzeul Naţional de Istorie a României participă cu piese arheologice excepţionale din patrimonial său în cadrul expoziţiei „Women, mothers, goddesses – universal languages and metaphors in the prehistoric art”, ce prezintă artefacte preistorice și este organizată la Muzeul Arheologic din Udine, Italia.

Expoziţia este deschisă în perioada 12 noiembrie 2017 – 11 februarie 2018. Aflându-se alături de muzee prestigioase din Albania, Croaţia, Italia, Serbia, Slovenia, Macedonia, Polonia, Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) prezintă de această data statuete antropomorfe preistorice (neo-eneolitice), din lut, aparţinând culturilor Gumelniţa şi Cucuteni, precum şi suporturi antropomorfe de vas, datând din mileniile V – IV î.Hr. (de acum 6.000 – 7.000 de ani).

Expoziţia scoate în evidenţă prin tematica şi elementele designului conceptual, nuclee ale reprezentărilor preistorice, care indică felul în care procesul de cunoaştere, de redare a simbolurilor, stilurile şi limbajul îşi găsesc originea în vremurile preistorice – o privire universală de ansamblu asupra evoluţiei simbolisticii şi spiritualităţii omenirii. Expoziţia face parte dintr-un proiect internaţional de amploare „COME-IN!”, iniţiat în 2016, care se va finaliza în 2019, ce reuneşte muzee, instituţii culturale şi din mediul academic, asociaţii care sprijină persoanele cu dizabilităţi, institute din domeniul artei şi istoriei, având ca scop principal facilitarea accesului publicului la colecţiile muzeale de patrimoniu. Iată prezențe românești peste hotare, care vorbesc în felul lor despre cultura și spiritualitatea strămoșilor noștri, de acum 6.000 – 7.000 de ani:

S_d0806236dc

S_2cfc23caf8 S_677fe44103 S_d6e7711189

Conf. univ. dr. George V Grigore


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii