Noutăți

Secretul măștilor din Coasta de Fildeș

Nimeni nu produce o mai mare varietate de măști decât locuitorii Coastei de Fildeș. Măștile sunt folosite pentru a reprezenta sufletele persoanelor decedate, zei, sau chiar caricaturi de animale. Dreptul de proprietate asupra măștilor este limitat și este atribuit doar unor anumite persoane puternice, sau familiilor lor. Desemnate în mod special, doar persoanele instruite în arta dansului cu măști pot purta și deține aceste măști.

Baule23Se consideră că este periculos pentru alții să poarte măștile ceremoniale, deoarece se crede că fiecare mască are un suflet, sau forță de viață, iar atunci când se confruntă cu o persoană vie, această persoană vine în contact cu partea interioară a măștii și credința acesteia, iar persoana purtătoare a respectivei măști se transformă în entitatea pe care o reprezintă masca.

index

Meșterii care creează aceste măști fac parte din triburile Baoule, Dan (sau Yacouba) și Senoufo, toți cunoscuți pentru talentul pe care îl au în arta sculpturi în lemn.

BauleMask108O mare parte din munca de meșteri specialiști se face în „Poro”, sau școli speciale. Sculpturile din alamă, lemn, și realizarea măștilor sunt în mare parte realizate în aceste școli și apoi vândute artizanilor locali.

Poro, sau Purrah sau Purroh, este o societate secretă pentru bărbați în Sierra Leone, Liberia, Guineea și Coasta de Fildeș.

Baule-Mask-Ivory-CoastLa Fêtes des Masques, (Festivalul măștilor) are loc în fiecare an în luna noiembrie în regiunea de nord a țării numită Man și este unul dintre cele mai mari și mai cunoscute festivale din Coasta de Fildeș și din lume. Competițiile între sate sunt organizate în scopul de a găsi cei mai buni dansatori și de a aduce un omagiu spiritelor forestiere cuprinse în măștile atât de complexe si complicate, un spectacol plin de culoare dat de costumele dansatorilor.

52906_w-644_h-292
Republica Coasta de Fildeș (Côte d’Ivoire) este o țară în Africa de Vest. Se învecinează cu Liberia, Guineea, Mali, Burkina Faso, Ghana și are ieșire la Oceanul Atlantic prin Golful Guineei. Capitala este Yamoussoukro și cel mai mare oraș al acestei țării este portul Abidjan.

Limba oficială este limba franceză, iar din limbile indigene sunt utilizate pe scară largă Baoulé, Dioula, Dan, Anyin și Cebaara Senufo.

tumblr_mjp7jhn4dW1s7x7cro1_1280foto: kwekudee-tripdownmemorylane

Mădălina Corina Diaconu – “Signs and symbols in world’s cultures and religions evolution”


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii