Noutăți

Artă creată de roboți. Prima competiție internațională de pictură pentru inteligența artificială și-a desemnat câștigătorii

Poate inteligența artificială să creeze artă? Răspunsul se află în rezultatele primei competiții de artă robotică din lume. Concursul, organizat de către artistul dr. în inginerie mecanică la Universitatea Stanford, Andrew Conru, își propune să încurajeze inovația în A.I. și să se integreze estetica cu tehnologia.

Concursul a fost deschis studenților din întreaga lume, fiind împărțit în două categorii: lucrări executate de mașinării complet automatizate și lucrări generate manual de către un soft. Locul I, și premiul de 30.000 de mii de dolari a fost adjudecat de Taida, robotul Departamentul de Inginerie Mecanică – Universitatea Națională Taiwan. Taida este o inteligență artificială care utilizează un sistem de feedback vizual pentru a compara imaginea pe care o pictează pe o pânză cu imaginea originală. În competiție, robotul a intrat cu un portret a lui Albert Einstein.

robot1

Robotul CloudPainter de la Universitatea George Washington a primit 18.000 de dolari și locul al II-lea. Mașinăria, complet automatizată, are capacitatea de a transforma fotografiile în pictură. Robotul decide singur care fotografie este cea mai reușită, precum și paleta de culori pe care le va utiliza pentru a îmbunătății imaginea.

robot2

Artistul complet robotizat NoRAA, de la Accademia di Belle Arti di Brera, Italia, s-a clasat al III-lea în competiție, cu două picturi anonime. Tocmai autenticitatea lor demonstrează capacitățile acestui robot de a genera de unul singur imagini și de a le transpune pe pânză.

robot3

E-David de la Universitatea din Konstanz din Germania, a primit 10.000 de dolari din partea organizatorilor, după ce robotul a folosit un sistem de feedback vizual pentru a picta acest portret al lui Isaac Asimov.

robot4

Totuși, poate avea o mașină trăiri, sentimente, pe care să le aștearnă pe o bucată de pânză? Cel puțin deocamdată, răspunsul la această întrebare este nu. Ne putem aștepta însă ca în viitorul apropiat să apară și cyborgii, situație care ar complica foarte tare lucrurile în acest sens…

 

sursa: http://robotart.org/artworks/

sursa: seeker.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii