Noutăți

Arme sonore misterioase ar fi cauzat răni cerebrale diplomaților americani din Cuba. Ce sunt acestea și cine le-a folosit?

  •  
  •  
  •  

Nu este o știre pe care să o tratăm cu superficialitate sau să o includem la capitolul teoria conspirației. Mai mult de 10 diplomați americani și membrii familiilor acestora din Cuba au prezentat simptome ciudate, inclusiv pierderea auzului, leziuni cerebrale ușoare traumatice și leziuni ale sistemului nervos central după expunerea la un fel de arme sonore misterioase, potrivit celor de la CBS News care citează mai multe surse din cadrul armatei americane.

Associated Press a notat zilele trecute: “După luni de investigații, oficialii americani au concluzionat că diplomații au fost expuși unui dispozitiv avansat care funcționează pe anumite frecvențe sonore nedetectate de auzul uman, din exteriorul locuințelor lor. Dispozitivul este o armă folosită într-un atac deliberat sau avea alt scop”.

Începând cu sfârșitul anului 2016, un număr de diplomați și membrii familiilor acestora au cerut asistență medicală din cauza problemelor de sănătate. Oamenii au semnalat greață, probleme de auz și probleme de echilibru. Cel puțin cinci canadieni au prezentat simptome similare, potrivit CNN. Atacurile par să fi încetat acum, însă nu se știe ce fel de dispozitiv ar fi putut provoca aceste probleme medicale și cine a fost în spatele acestor atacuri.

sound_cannon_2

Toby Heys, directorul Centrului de Cercetare din cadrul Manchester University, a declarat pentru New Scientist că este posibil ca ceva care emite infrasunete – vibrații la o frecvență mai mică decât spectrul auditiv uman poate cauza pierderea auzului și astfel de probleme de echilibru. Dispozitivele cu ultrasunete sau infrasunete există potrivit lui Heys, însă acestea ar trebui să fie puse direct lângă urechea umană pentru a avea efectul scontat.

Există arme sonice, dar în cea mai mare parte acestea sunt foarte vizibile și ușor de evitat”, a conchis Toby Heys.

Potrivit celor de la Buisness Insider, astfel de arme au fost folosite de trupele americane în Irak, pentru controlul mulțimii, în New Orleans după uraganul Katrina, de către navele de croazieră pentru a respinge pirații somalezi, sau împotriva protestatarilor la întâlnirile G-20 din Pittsburgh în 2009.

Au cubanezii astfel de dispozitive? Și dacă da, au reușit să le facă atât de mici și de eficiente încât să nu fie detectabile?

sursa : http://www.businessinsider.com/sonic-weapons-cuba-diplomats-hearing-loss-2017-8

sursa: http://edition.cnn.com/2017/08/24/politics/cuba-sonic-attack-questions/index.html

traducere si adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on Arme sonore misterioase ar fi cauzat răni cerebrale diplomaților americani din Cuba. Ce sunt acestea și cine le-a folosit?

  1. Dar arme de genul asta au folosit si nazistii impotriva URSS.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii