Noutăți

ARME LASER pentru avioanele de luptă ale Statelor Unite. Ce putere de distrugere au?

Avioanele de luptă ale US Air Force ar putea deveni capabile, în viitorul apropiat, să nimicească țintele inamice prin utilizarea razelor invizibile, de mare energie, emise de către tunurile laser compacte, instalate la bord. La începutul lunii noiembrie, laboratorul de cercetare al Forțelor Aeriene ale SUA a semnat un contract de 26,3 milioane de dolari cu compania Lockheed Martin, pentru dezvoltarea unor arme laser de înaltă energie, care să fie suficient de ușoare și compacte pentru a fi montate pe avioanele de luptă cu reacție. După cum se știe, Lockheed Martin este o companie din domeniul aerospațial și al apărării, cu sediul în Bethesda, Maryland.

Arme sau tunuri laser există de mai multă vreme, însă majoritatea covârșitoare a dispozitivelor puternice de acest fel sunt prea grele și voluminoase pentru a putea fi instalate la bordul unui avion de luptă, motiv pentru care sunt folosite, în prezent, doar de către vehiculele terestre și nave sau ambarcațiuni. Acum, lucrurile sunt pe cale să se schimbe. Încă de acum doi ani, Lockheed Martin a demarat o serie de teste de zbor cu aeronave echipate cu dispozitive laser.

sistem laser

R. Afzal, expert în sisteme de luptă la Loockheed Martin, a arătat că la începutul acestui an a fost livrat un dispozitiv laser de 60 kW, pentru a fi instalat pe un vehicul terestru, dar că este o adevărată provocare obținerea unui sistem laser eficient, care să fie montat pe o mică platformă experimentală aeropurtată.

Noul contract dintre US Air Force și Loockheed Martin este parte a programului LANCE (Laser Advancements for Next-generation Compact Environments), prin care se vor întreprinde toate cele necesare pentru dezvoltarea unui laser de mare putere care să fie suficient de ușor pentru a nu reduce performanțele de zbor ale aeronavelor cu reactie pe care va fi instalat.

Spre deosebire de razele laser din filmele SF, care sunt, în general, colorate și, deci, vizibile, razele emise de către armele laser reale, ce călătoresc cu viteza luminii către țintă, sunt întotdeauna invizibile pentru ochiul uman. Tunurile laser ce vor fi instalate la bordul avioanelor de luptă vor fi utilizate pentru anihilarea rachetelor, a vehiculelor de la sol, aeronavelor inamice și a dronelor. Uneori, țintele lovite de către razele laser pot să prezinte, la exterior, doar semne de mici dimensiuni ale severelor avarii suferite. Noile arme laser ultra-ușoare vor permite aeronavelor militare să aibă aceleași avantaje combative ca și vehiculele terestre sau navele de luptă echipate, în prezent, cu tunuri laser.

tun laser

Aeronava

Sursa: www.livescience.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii