Noutăți

Armata SUA dispune de o armă ca în filmele SF: TUNUL LASER. N-are nevoie decât de energie electrică, pentru a funcționa! VIDEO

Mulți dintre noi au auzit povestea cu laserul pe care armata română l-a folosit în 1968, împotriva tancurilor sovietice, ce voiau să treacă granița, sovieticii fiind gata să invadeze România condusă de către un Ceaușescu care nu se mai lăsa dirijat de la Moscova, așa cum procedaseră și cu neobedienta Cehoslovacie.

Atunci, românii ar fi topit blindajul unui tanc folosind un laser de mare putere. Povestea cu stoparea unei invazii rusești cu ajutorul unei arme sci-fi de producție autohtonă este frumoasă, numai că sunt cam mulți militari care se declară sceptici cu privire la existența sa. Acest lucru nu exclude intențiile URSS de a invada România în 1968 și nici intențiile poporului român de a le opune o rezistență îndârjită invadatorilor, cu armament clasic.

Mult mai recent, în anul 2014, marina SUA a testat un laser de 30 de kilowați, montat pe USS Ponce, unul dintre vasele sale de luptă. Prototipuri ale unor lasere de luptă au fost dezvoltate de către Boeing, Lockheed Martin, Northrop Grumman, Raytheon și alte mari companii care activează în domeniul apărării, în SUA, pentru uzul Pentagonului.

a

De exemplu, cei de la Lockheed Martin au anunțat producerea unui laser de 60 de kilowați, destinat să fie instalat pe un camion. Laserul de la Lockheed Martin va fi testat pentru distrugerea proiectilelor de mortier, precum și a dronelor de luptă. În doar câteva secunde, un astfel de dispozitiv de luptă poate ținti și doborî o dronă.

Spre deosebire de ceea ce vedem în filme, razele emise de către tunurile cu laser sunt invizibile pentru ochiul uman. Se observă, doar, cum țintele sunt nimicite aproape instantaneu, după punerea în funcțiune a unei astfel de formidabile arme, care n-are nevoie decât de energie electrică. Spre deosebire de tunurile clasice, care necesită mari cantități de muniție costisitoare, tunurile laser nu sunt limitate decât de către cantitatea de energie electrică necesară pentru funcționarea lor.

În doar câțiva ani, vor fi produse tunuri laser de 150 de kilowați. Acestea vor fi capabile să doboare inclusiv rachetele de luptă aflate în zbor, lovindu-le în zona laterală, unde sunt mai vulnerabile. Peste 5-8 ani, armata SUA va utiliza arme laser de 300 de kilowați.

US Army are în vedere și montarea unor tunuri laser la bordul unor drone capabile să zboare la altitudini mari. Aceste arme vor fi capabile să doboare rachetele balistice imediat după lansare. O aeronavă dotată cu arme laser nu va avea nevoie să se întoarcă la bază pentru realimentarea cu muniție. Ea va fi alimentată, în zbor, cu combustibilul necesar și va zbura atât cât este nevoie pentru distrugerea obiectivelor și forțelor inamice, cu ajutorul armelor laser.

Autor: Tomi Tohaneanu

Sursa: phys.org


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii