Noutăți

Ardealul și Unitatea Națională. Centrul statului geto-dac al lui Burebista și Decebal a fost în Transilvania. Emisiune Tv:

  •  
  •  
  •  

Daniel Roxin: Ardealul, Transilvania a fost, în urmă cu 2.000 de ani, centrul statului geto-dac atât în vremea lui Burebista, cât și în vremea lui Decebal. De altfel, așa-numitul Ținut Secuiesc prezintă cea mai mare concentrare de cetăți și așezări dacice din toată Transilvania, doar zona Sarmizegetusei Regia concurând cu acesta la numărul de obiective arheologice geto-dacice. Iar asta spune totul despre importanța acestei părți de Românie pentru istoria, identitatea și continuitatea noastră ca neam.

Deși aflat sub ocupație maghiară și austriacă pentru multe sute de ani, pământul Ardealului nu a vrut să devină maghiar, iar românii de aici, împotriva tuturor vitregiilor istoriei, au reușit să își conserve identitatea într-o bună măsură. De altfel, paradoxal, tocmai în zona Transilvaniei s-au păstrat cele mai multe obiceiuri și tradiții geto-dacice. În această luptă de apărare a identității naționale, un rol important a avut și Școala Ardeleană căreia i se pot atribui merite remarcabile, dar și greșeli foarte mari.

Pentru a afla mai multe despre toate acestea, vă invit să urmăriți o emisiune deosebit de interesantă, în care l-am avut invitat pe prof. dr. Mihai Popescu. Vizionare cu folos!
Daniel Roxin

 


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii