Noutăți

Arde Pământul, la propriu. Imaginile terifiante surprinse de un satelit NASA care au făcut înconjorul planetei

  •  
  •  
  •  

Punctele roșii din imaginea de mai jos sunt zonele din întreaga lume în care erau focare de incendii active, săptămâna trecută. Am văzut cu toții știri despre incendiile din America de Nord, dar și America de Sud, Grecia sau Portugalia însă se pare că în lume sunt mult mai multe zone în care vegetația arde în aceste zile. Și, după cum puteți vedea pe hartă, Africa este zona în care sunt active cele mai multe incendii.

“Fermierii folosesc de multe ori focul pentru a readuce substanțele nutritive în sol și pentru a curăța terenul de plantele nedorite. În timp ce acesta ajută la creșterea culturilor și a ierburilor pentru pășunat, incendiile produc și fum care degradează calitatea aerului, iar unele dintre acestea scapă de sub control lucru ce le transformă în adevărate dezastre, greu de stăpânit mai ales în Africa acolo unde deja avem o problemă cu accesul la apă”, explică cei de la NASA.

Australia și alte zone din Pacific suferă, de asemenea, de incendii de vegetație, asta în ciuda faptului că sunt chiar în timpul iernii. De fapt, Australia se află în prezent în mijlocul unei secete neobișnuit de severe. Motivele includ schimbările climatice, cauzate cu preponderență de acțiunile umane. Să sperăm însă că putem reveni la un anumit control asupra climei lumii noastre și să facem această hartă mai puțin roșie!

Planeta naostră a trecut prin multe incendii devastatoare, însă cel mai grav, cel puțin de când există astfel de satistici este considerat a fi incendiul produs la Tokyo în 1923, când au murit circa 140.000 de oameni. Ceea ce face acest dezastru unic e combinaţia de factori care, împreună, au avut un efect devastator: de exemplu, cutremurul care l-a declanșat s-a produs la ora prânzului, când mulţi oameni găteau, astfel că au izbucnit multe incendii în oraş. Mai apoi focul s-a extins rapid din cauza vântului puternic produs de un taifun din apropiere de coastă; multe dintre aceste focuri au creat furtuni de foc, care au cuprins întreg oraşul. Mai mult, cutremurul a produs un tsunami, care la rândul lui a făcut numeroase victime şi a produs distrugeri mari. Bilanţul? 570.000 de case distruse şi 1,9 milioane de oameni rămaşi pe străzi, 140.000 de morți…

sursa: https://www.sciencealert.com/this-nasa-worldview-image-shows-that-much-of-earth-is-on-fire-right-now
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on Arde Pământul, la propriu. Imaginile terifiante surprinse de un satelit NASA care au făcut înconjorul planetei

  1. NEAGU MARIANA // 26 august 2018 at 16:04 // Răspunde

    De ce toate evenimentele se rescriu din 2021, urmează un alt ” cincinal ” de pregătit la STRASEBURG ????????

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii