Noutăți

Arcul Geodezic Struve: Cele peste 200 de puncte de observație din Europa folosite în secolul al-XVIII-lea pentru determinarea formei Pământului

De pe coasta de nord a Norvegiei și până la coasta de sud a Ucrainei, există o rețea de 259 de puncte de observație denumite Arcul Geodezic Struve. Aceste puncte sunt dispuse din Hammerfest (Norvegia), malul Oceanului Arctic, și până în localitatea Nekrasivka (Ucraina), Marea Neagră. Arcul a fost construit de cercetătorul Friedrich Georg Wilhelm von Struve între anii 1816 și 1855, se întinde pe o distanță de 2.820 km  și a fost folosit pentru determinarea formei și mărimii Pământului.

Determinarea mărimii și formei Terrei a fost una dintre cele mai importante probleme pentru filosofi încă din cele mai vechi timpuri. În secolul 2 î.Hr., astronomul și matematicianul grec Eratostene a fost primul om care calculat circumferința și înclinarea axei Pământului, ambele cu o acuratețe remarcabilă. Timp de două mii de ani, metoda lui Eratostene a rămas cea mai promițătoare metodă de determinare a dimensiunii planetei.

exemplu3

În timpul secolului al 18-lea, mai multe arce au fost construite în Europa, însă cel a lui Struve a fost cel mai lung și bine conservat. Acesta a fost, de asemenea, arcul cu cea mai precisă măsurare. De la 1855 și până astăzi granițele s-au schimbat iar acum punctele Struve sunt amplasate în Suedia, Finlanda, Rusia, Estonia, Letonia, Lituania, Belarus, Ucraina și Moldova. Punctele au fost marcate sub diferite forme. Unele sunt cruci, altele tumuli de piatră sau chiar monumente. Din păcate cel de-al Doilea Război Mondial a distrus o mare parte dintre aceste puncte de observație, astăzi fiind incluse în patrimoniul Mondial UNESCO doar 34 din cele 259 construite inițial.

exemplu1 exemplu2exmeplu4

sursa: Heritage of Astronomy / UNESCO / Euro Geographics

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii