Noutăți

Arawak, primii oameni cu care Columb a intrat în contact în Lumea Nouă… (Foto)

  •  
  •  
  •  

„Descoperirea” Americii a debutat cu întâlnirea dintre Cristofor Columb și liderii Arawak, o populație agricolă din Caraibe. Spaniolii nu au debarcat cu gânduri pașnice: indigenii au fost supuși sclaviei, abuzurilor sexuale și torturii.

Primii oameni cu care Columb a intrat în contact au fost Arawak, cunoscuți și sub numele de Taino (cu toate că aceștia din urmă erau o altă populație).

Arawak erau un grup de popoare cu o istorie de câteva mii de ani și practicau agricultura, cultivând în porumb, yucca și cartofii dulci.

Erau organizați în mai multe triburi și aveau dispute teritoriale cu caribii, un alt grup răspândit în ceea ce este acum cunoscut sub numele de America Centrală.

La 12 octombrie 1492, Columb a pus piciorul în Lumea Nouă și primul dintre popoarele cu care a luat contact în această expediție a fost tocmai Arawak.

În jurnalul său, navigatorul care a schimbat lumea pentru totdeauna a consemnat următoarele:

Nu poartă arme și nici nu le cunosc. Când li s-a arătat o sabie, au apucat-o de lamă și s-au tăiat, neștiind ce era. Nu cunosc fierul. Lăncile lor sunt făcute din stuf. Ar fi slujitori magnifici! Cu 50 de oameni i-am putea subjuga pe toți și am putea face cu ei orice.

Căpeteniile Arawak i-au permis lui Columb și oamenilor săi să construiască pe coastă un fort. Acesta avea să intre în istorie drept prima bază militară spaniolă din America.

Europenii i-au descris pe Arawak ca fiind naivi, iar după ce Columb a observat că băștinașii își împodobeau nasul și urechile cu aur, a lua naștere o cursă frenetică pentru a obține mirodenii și metal prețios, în plus față de stabilirea unei rute comerciale sigure peste Atlantic, care să permită Spaniei să lanseze noi expediții.

Raportul trimis de Cristofor Columb curții de la Madrid cu privire la cele observate pe insula Hispaniola (Haiti) i-a asigurat sprijinul casei regale pentru o a doua expediție, potrivit Incredibilia.


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii