Noutăți

Ar trebui refăcut din temelii sistemul de învățământ românesc? Ce părere ai despre homeschooling? Cazul artistei Dana Nălbaru care și-a retras copilul de la școală…

 •  
 •  
 •  

Ai carte, ai parte! Important e să asimilezi cunoștințele necesare pentru a face față provocărilor vieții și contează mai puțin locul și modul în care le-ai dobândit.

De curând, numeroase publicații anunțau că fosta solistă a trupei Hi-Q a decis, împreună cu soțul, actorul Dragoș Bucur, să-și retragă copilul din învățământul de stat. Că au optat pentru homeschooling, adică „școală la domiciliu”. Părea, mai degrabă, o știre tip can-can. Nimeni nu bănuia ce discuții aprige urmau să apară.

Și-a spus opinia, alături de mulți alții, și doamna Iohannis, soția președintelui. Și nu-i greu de presupus ce părere a avut dânsa, în calitate de cadru didactic angajat la o unitate de învățământ de stat. O părere asemănătoare, tot împotriva homeschooling-ului, a fost emisă de către d-nul Funeriu, fost ministru al „școalelor” care, din prima, a afirmat că, atunci când s-a pus problema, s-a opus energic acestui mod neconvențional de a aborda educația.

ed

Unul dintre aspectele pe care le evidențiază fostul ministru este că în Legea educației au fost introduse prevederi prin care se elimină monopolul învățământului public, prin posibilitatea înființării școlilor private, finanțate de la bugetul de stat, după numărul de învățăcei.

Mai afirmă, fostul demnitar, că și societatea este responsabilă de educarea tinerelor vlăstare, nu doar părinții, familia. Societatea, în întregul ei? Mai bine zis statul! Se pare că s-a strecurat o mică eroare, aici. Stat≠Societate. Statul e doar o componentă a societății. Un stat ideal, utopic desigur, ar trebui să reflecte 100% aspirațiile societății, mai bine zis ale națiunii. Oare funcționează statul român măcar în proporție de 50% în modul dorit de către națiunea română? Dificilă întrebare!

Statul trebuie să fie întotdeauna subordonat voinței națiunii. Dacă națiunea, în majoritatea sa, susține o opinie, statul trebuie să se conformeze. Statul nu trebuie să se comporte ca și cum ar ști, întotdeauna, ce-i mai bun pentru cetățeni. Crâncenele experiențe ale totalitarismului au arătat un lucru: puterea absolută corupe, conduce la abuzuri. De aceea cetățenilor trebuie să le fie lăsat un grad cât mai mare de libertate. Ei să-și decidă viitorul, deoarece au discernământ; nu să li se spună mereu, direct sau indirect „lăsați că știm noi ce-i mai bun pentru voi, doar plătiți-vă taxele și lăsați totul în grija noastră”.

edh

Care este situația actuală? Homeschooling-ul e descurajat. În ce mod? Simplu, închisoare sau amendă! Acestea-s pedepsele pe care le prevede Codul penal, pentru părintele care-și împiedică progenitura să urmeze cursurile învățământului general obligatoriu ori o retrage din școală „în mod nejustificat”. Dacă, până la isprăvirea urmăririi penale copilul e trimis la școală fapta nu va mai fi pedepsită.

În conflictul „pro” și „contra” homeschooling, a doua tabără aparține adepților libertății părinților de a-și educa copiii acasă, după un model personalizat. Se susține că învățământul public dă rezultate jalnice. Se argumentează că după 6 ore petrecute zilnic de copil la școală, tot sunt necesare meditațiile și că doar jumătate dintre absolvenții de liceu promovează examenul de bacalaureat.

O realitate? În România se cheltuie cu școlarizarea sume enorme, cu rezultate deloc strălucite. Cât costă școlarizarea unui elev, anual? Sumele avansate variază… Între 3500 și 6000 de lei pe an! Oare nu mai bine ar primi părinții acești bani pentru a-și educa copiii în modul pe care-l consideră cel mai potrivit?

Un părinte care-a petrecut pe băncile școlii vreo 15-16 ani este, de obicei, suficient de capabil să se ocupe de instruirea și îndrumarea propriului copil. Ulterior, în adolescență, este de așteptat ca tânărul sau tânăra să se instruiască singur(ă) în domeniile care îl/o atrag, urmând să își aleagă profesia pentru care are aptitudini și a acumulat cunoștințe. Nu-i place chimia? Nu-i nimic, poate-i place istoria, atletismul sau desenul. Om cu aptitudini zero nu există!

edhm

În teorie, homeschooling-ul ar trebui să fie potrivit pentru oricine. Totuși, pentru unii copii – și știm cu toții cazuri – homeschooling înseamnă vagabondaj de dimineață până seara, strada fiindu-le și școală și profesoară. Ce-ar însemna să oferi 3500-6000 de lei unor părinți iresponsabili, pentru a-și școlariza urmașii? Banii veniți de la stat s-ar duce pe apa Sâmbetei. Pe țigări, pe băuturi, la păcănele. Așa cum sunt cheltuite, deseori, și alocațiile copiilor. Sau ajutorul social!

Homeschooling-ul, în mod clar, nu-i pentru toți părinții și copiii. Dar ar trebui să fie făcut posibil pentru cei care se dovedesc capabili. Cum să fie dovedită capacitatea celui instruit? Prin examene anuale (ori mai dese) la care să aibă acces orice copil, indiferent prin ce sistem și-a procurat cunoștințele. În viață, contează cunoștințele și abilitățile, nu locul în care-au fost dezvoltate.

Totodată, ar trebui să fie susținut într-o mai mare măsură învățământul privat. Acolo, profesorul va fi plătit în funcție de performanță. Își va da interesul, ca să nu-și piardă pâinea! Părinții ar trebui să primească finanțare, pentru educația copiiilor. Nu sub formă de bani, ci sub forma unor cupoane având înscrisă o anumită valoare.

gt

Să fie liberă concurență între școli! Un liceu de stat a obținut 0% promovabilitate la Bac. Păi, n-o fi și vina profesorilor?! Nu cumva se toacă inutil banii contribuabililor?!  Oficial, învățământul (10 clase) este obligatoriu și „gratuit”. Gratuit, dar plătit din taxele și impozitele fiecărui contribuabil. Gratuit, dar condiționat de plata fondului școlii, a uniformelor, manualelor și meditațiilor. Uneori părinților li se mai cere să schimbe și băncile din clasă. Să cumpere tablă, proiector, să zugrăvească sala de cursuri. Da, dar avem învățământ gratuit!

Ar fi cazul să lăsăm părinților responsabili mai multe posibilități de alegere – școală publică, școală privată sau chiar școlarizare la domiciliu. Statul să asigure finanțare pentru oricare dintre cele trei variante și tot el să se ocupe de organizarea examinărilor care să ateste nivelul cunoștințelor celor școliți acasă. E doar o părere… Rămâne loc și pentru altele!

Tu ce crezi? Ar trebui refăcut din temelii sistemul de învățământ românesc?


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

3 Comments on Ar trebui refăcut din temelii sistemul de învățământ românesc? Ce părere ai despre homeschooling? Cazul artistei Dana Nălbaru care și-a retras copilul de la școală…

 1. o nebunie asta cu retrasul copiilor de la scoala. ori parintii au luat-o razna, ori au prea mult timp. in orice societate din vestul Europei, scoala este cea care le da directia in societate, scoala vede mai bine legatura cu piata muncii. romanii merg pe ideea ca un copil face doar ce-i place, dar nu e chiar necesar ca ceea ce-i place sa aiba cerere pe piata. ma rog, circ total, ca la noi.

 2. Artistei Dana Nalbaru?? Banuiesc ca nu mai stie ce sa faca sa iasa in fata si cauta tot felul de solutii pentru publicitate… A creste un copil acasa e crima!! Il va izola de societate!!! In Romania s-a facut o greseala imensa cu sistarea stagiului militar obligatoriu! Armata te facea barbat! A doua imensa crima impotriva societati var fi scoala la domiciuliu!!!! Aveti grija ce doriti ca s-ar putea sa si primiti!!!

 3. Cand statul va fi capabil sa asigure profesori de calitate pentru clase cu nu mai mult de ZECE elevi, abia atunci sa indrazneasca sa aibe pretentia ca stie sa educe si sa instruiasca progeniturile neamului.

  O sa spuna ca n-are buget. Ba ARE buget. Doar ca statul asta preastiutor l-a FURAT. De ce sa-l fi furat? Pentru ca statul a fost acaparat de interlopi (unii dintre ei, cei de la varf, straini) si, deci, stat mafiot fiind, nu este, in mod natural, preocupat cu adevarat de viitorul acestei natii, sau este preocupat dar invers.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii