Noutăți

Ar putea avea Universul conștiință? Oamenii de știință încearcă sa găsească un răspuns

Gregory Matloff, fizician la New York City College of Technology, a publicat recent o lucrare susținând că un “câmp proto-conștient”. Noțiunea de univers conștient sau teoria panpsihismului se dovedește a avea susținători proeminenți într-o varietate de domenii. Filosoful David Chalmers din cadrul New York University, neurologul Christof Koch din cadrul Allen Institute for Brain Science, precum şi fizicianul britanic Sir Roger Penrose, renumit pentru lucrările sale privind gravitația și găurile negre, sunt doar câţiva oameni de știință ale căror studii au legătură cu panpsihismul.

În urmă cu 30 de ani, Penrose a introdus un element cheie al panpsihismului prin teoria sa care afirmă că conștiința poate fi descrisă de regulile statistice ale fizicii cuantice, atunci când acestea sunt aplicate în spațiile microscopice dintre neuronii din creier.

În 2006, fizicianul german Bernard Haisch, cunoscut atât pentru studiile sale despre stelele active, cât și pentru deschiderea sa către știința neortodoxă, a dus ideea lui Penrose și mai departe. Potrivit acestuia câmpurile cuantice care pătrund în spațiul gol dintre neuroni produc și transmit conștiința, care apare ulterior în orice sistem suficient de complex. Haisch nu se referă aici doar la creier, ci la orice structură fizică. Matloff s-a întrebat dacă există vreo modalitate de a testa aceste afirmaţii.

Unul dintre semnele vieții inteligente este capacitatea de a-și ajusta comportamentul ca răspuns la un stimul. Matloff a început să caute obiecte astronomice care prezintă în mod neașteptat acest comportament. Recent, a arătat că această anomalie apare în cazul stelelor care sunt destul de reci pentru a avea molecule în atmosferă, ceea ce le măreşte considerabil complexitatea chimică. De asemenea, Matloff a semnalat faptul că unele stele par să emită jeturi predominant într-o anumită direcție, un proces care poate modifica traiectoria acestora prin galaxie.

În timp ce Matloff caută răspunsuri în stele în ceea ce privește panpsihismul, Christof Koch se concentrează asupra oamenilor. În opinia sa, existența unei conștiințe omniprezente este strâns legată de actuala înțelegere asupra originilor neurologice ale minții.

„Principala teorie pe care o avem despre conștiință susţine că aceasta este asociată cu complexitatea, cu capacitatea unui sistem de a acționa asupra stării sale conform propriului interes. Teoria afirmă că această caracteristică poate fi comună şi sistemelor foarte simple. În principiu, unele sisteme pur fizice, care nu sunt biologice sau organice, pot fi, de asemenea, conștiente. Noi oamenii avem o structură complexă , mai multă conștiință de sine, dar și alte sisteme au conștiință. Conştiinţa este abilitatea de a experimenta orice şi aceasta este o trăsătură comună”, a declarat Koch.

Koch este inspirat de teoria informației integrate, un subiect de interes printre neurologi, care susține faptul că conștiința este definită de capacitatea unui sistem de a fi influențat de starea sa anterioară și de a influența starea sa ulterioară.

Ca și Matloff, Koch și colegii săi sunt implicați activ în experimente care să demonstreze aceste idei. OPrintre abordările lor se înscrie și aceea de a studia pacienții cu deficiențe cerebrale pentru a vedea dacă răspunsurile lor la informație se aliniază la măsurile biologice ale conștiinței lor. O altă abordare, mai complexă, este de a lega creierele a doi șoareci și de a vedea cum se schimbă conștiința integrată a animalelor, pe măsură ce crește cantitatea de informații care circulă între ele. La un moment dat, în conformitate cu teoria informațiilor integrate, cele două ar trebui să se integreze într-un singur sistem de informare mai larg. În cele din urmă, ar trebui să fie posibilă desfășurarea unor astfel de experimente cu oamenii, conectarea creierului împreună pentru a vedea dacă apare un nou tip de conștiință.

Exploratorii ca Matloff sau Koch sunt în mod obișnuit respinși de mediul academic, dar este greu să nu ne gândim la această posibilitate, conform căreia, mințile noastre, sunt doar mici componente ale unui creier cosmic mult mai mare.

sursa: https://futurism.com/could-universe-conscious
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii