Noutăți

Ar fi fost Luna un mediu propice pentru dezvoltarea vieții? Un studiu susține că da, în urmă cu circa 3,5 miliarde de ani

  •  
  •  
  •  

S-ar putea să nu fim nevoiți să călătorim departe de planeta noastră pentru a găsi un loc în sistemul solar care ar fi putut să susțină în trecut viața. Se pare, cu mult timp în urmă, că Luna, satelitul nostru natural, ar fi putut avea condiții propice dezvoltării vieții, potrivit unui studiu apărut în revista Astrobiology. De fapt, astfel de condiții ar fi putut apărea pe Lună în două perioade diferite, fiecare acum câteva miliarde de ani. Autorii nu spun că viața a existat vreodată pe Lună, doar că condițiile care fac viața așa cum o știm este posibil să se fi putut dezvolta și aici.

Când căutăm semne de viață pe alte planete, căutăm indicii care pot indica un climat favorabil care includ apă lichidă, o atmosferă care ar ajuta la menținerea stabilității apei pe suprafață, un câmp magnetic care oferă protecție împotriva radiației solare și cosmice și compuși organici. Potrivit autorilor studiului, cel puțin unele dintre aceste condiții-cheie ar fi putut exista simultan pe Lună.

“Dacă a fost prezentă apă lichidă și o atmosferă semnificativă pe luna timpurie pentru perioade lungi de timp, credem că suprafața lunară ar fi fost cel puțin locuibilă temporar”, a declarat Dirk Schulze-Makuch, astrobiolog universitar de la Washington State și co-autor al studiu.

Dar astronauții și roverele nu au găsit niciodată vreo dovadă a vieții pe Lună și chiar dacă materialul organic a existat odată pe satelitul planetei noastre, nu știm dacă astăzi mai există urme ale prezenței sale. Ideea că Luna ar fi fost odată locuibilă se bazează pe o serie de descoperiri, realizate în ultimul deceniu, care arată că satelitul natural nu este chiar atât de uscat cum credeam noi.

Există probabil apă sub formă de gheață în craterele polare și depozite de apă în interiorul lunii, iar imediat după formarea acesteia, depozitele ar fi putut fi și la suprafață sub forma unor râuri sau lacuri de apă. A doua perioadă în care Luna ar fi putut susține viața este acum 3,5 miliarde de ani, când o activitate vulcanică intensă ar fi putut crea o atmosferă densă și cu mai multă apă pe suprafața lunară. Potrivit calculelor oamenilor de știința, apa la suprafața lunii ar fi existat timp de 70 de milioane de ani în acea perioadă.

În timpul acestor două ferestre de timp, viața ar fi existat deja pe Pământ. Încă nu știm cum a apărut materialul organic pe planeta noastră, de aceea este dificil să ne pronunțăm că Luna ar fi putut dezvolta forme de viața. Unele dintre cele mai vechi dovezi ale vieții pe care o avem pe Pământ provin de la microbii fosili, cunoscuți sub denumirea de cianobacterii. Deși ideea vieții pe Lună este interesantă, nu știm dacă factorii menționați în studiu au și dus la apariția vieții. Orice efort de a afla mai multe ar implica un “program viitor agresiv de explorare lunară”, au scris autorii studiului.

sursa: https://www.sciencealert.com/controversial-new-paper-says-that-the-moon-may-have-once-been-able-to-support-life

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii