Noutăți

Apariție neașteptată! Pentru prima dată, a fost observată o balenă albastră în… Marea Roșie

Așa cum raportează Ministerul Mediului din Egipt și după cum arată filmarea aeriană realizată zilele trecute, o balenă albastră – specie rară și aflată în pericol de dispariție, a fost observată pentru prima dată în istorie, în vreme ce înota la suprafață, prin apele calde ale Mării Roșii.

Balena albastră a fost observată, cu surprindere, în zona Golfului Akaba (Eilat). Balena albastră este cel mai mare animal ce viețuiește pe Terra și își duce viața în apele oceanelor și ale mărilor cu suprafață mare, cum ar fi Marea Mediterană. Niciodată, până acum, nu a fost văzută o balenă albastră în Marea Roșie.

După observarea sa, uriașa creatură marină a fost supusă unei monitorizări atente. Nimeni nu poate explica care este motivul pentru care giganticul mamifer s-a aventurat într-o zonă atât de nefamiliară.

Balenele albastre sunt mamifere impresionante. Pot atinge lungimi mai mari de 30 de metri și greutăți de circa 200 de tone. Limba unei balene albastre poate fi mai grea decât un elefant – acesta fiind cel mai mare mamifer terestru.

balena din Marea Rosie

golful

De obicei, balenele albastre se deplasează pe trasee „tradiționale”, ceea ce face prezența unui astfel de animal acvatic în Marea Roșie foarte ciudată. În sezonul cald, balenele albastre se îndreaptă către apele polare, mai reci, unde găsesc hrană din belșug. Odată cu venirea iernii ele se îndreaptă către apele situate mai aproape de tropice, pentru împerechere.

Balena apărută în Marea Roșie zilele trecute are lungimea de circa 24 de metri și a fost zărită la doar 0,3 km de țărm. Prezența sa nu generează niciun pericol pentru ambarcațiuni sau activitățile desfășurate de către turiști. Una dintre ipotezele formulate este că, pur și simplu, imensa creatură s-ar fi rătăcit de grupul din care face parte. Ajunse în pragul dispariției la jumătatea secolului trecut, balenele albastre s-au mai înmulțit în ultima vreme. Pe Terra, în oceane, există cel mult 25.000 de balene albastre.

Balena albastra in Marea Rosie

coada

Surse: www.sciencealert.com, www.livescience.com, www.dailynewsegypt.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii