AIM radionica curs online

Noutăți

Apa pură nu conduce electricitatea! După secole, oamenii de știință și-au dat seama cum funcționează procesul de conductivitate electrică a apei

Nu este o surpriză faptul că apa, unul dintre cele mai vitale elemente ale vieții, poate conduce electricitatea. Acest lucru se învață încă din clasele primare, însă nimeni nu prea știa cum se desfășoară procesul, mai ales la nivel atomic.

O echipă de la Universitatea Yale, condusă de Mark Johnson, a putut observa în premieră cum prin moleculele de apă trec protonii. Ce este și mai interesant, apa pură, fără sedimente sau minerale nu conduce electricitatea din cauza lipsei de electroni liberi. În schimb, în mediul natural, moleculele sunt ionizate ceea ce le face capabile de a conduce electricitatea. Până în prezent, se cunoștea faptul că protonii pot trece prin moleculele de H20 datorită unui atom de oxigen. Acest proces se numește mecanismul Grotthuss și a fost descris pentru prima dată de chimistul Theodor Grotthuss, în 1806.

Însă în ultimii 200 de ani cercetătorii au căutat un mod de a experimenta și observa schimbările structurale în moleculele de apă, în momentul în care conduc curentul electric. Noua înțelegere a procesului va oferi o perspectivă crucială în conductivitatea apei – un fenomen care ne ține în viață și care este crucial pentru multe reacții chimice de pe Pământ. La urma urmei, dacă vom reuși să înțelegem cum se comportă apa la cel mai mic nivel al său, vom avea o șansă în plus să descifrăm cum funcționează Universul.

sursa: sciencealert.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii